Koliko jagoda i trešanja zaista smemo da pojedemo?

Jedemo ih uvek kada želimo da nas osveže i zaslade, ali nismo svesni toga da jagode i trešnje treba jesti u određeno doba dana. I u ograničenim količinama – samo onoliko koliko nam u šaku stane.

Po sadržaju vitamina C jagode mogu da pariraju limunu jer u 100 grama sočnih plodova ima čak 60 miligrama vrednog vitamina. Pozitivno utiču na imunitet jer sadrže bioaktivne supstance polifenole, snažne antioksidante. Posebno se preporučuju deci i odraslim osobama koje pate od anemije. Bogate su i folnom kiselinom, vitaminom E, provitaminom A, vitaminima B-grupe, kao i mineralima kao što su mangan, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Ali i pored svih prednosti, treba biti pažljiv. Ne mogu ih jesti svi, kada požele ili u bilo koje vreme požele. Iako su ukusne i pravi su spas u vrelim danima, i jagode imaju svoje zahteve. Pre svega ne daju se deci mlađoj od godinu dana i njihovo uvođenje u ishranu deteta mora biti postepeno da se ne bi javile alergije koje se najčešće manifestuju kroz osip, curenja nosa, poteškoće sa disajnim i probavnim sistemom.

I to nije sve. Nisu preporučljive osobama koje imaju problem sa viškom telesne težine ili povišenim vrednostima holesterola i triglicerida u krvi. Tek ako nemate ove zdravstvene probleme, treba da uvedete crvene bobice u svoju ishranu. Ali u umerenim količinama.

VOĆE KOJE SE HEMIJSKI NAJVIŠE TRETIRA
Jagode su veoma podložne kvarenju, te ih treba kupovati u manjim količinama i ne držati ih na sobnoj temperaturi duže od dan-dva. Prilikom pranja treba voditi račina da se ne oštete plodovi. Kako spadaju u voće koje se u procesu gajenja najviše hemijski tretira, treba dati prednost onima iz biološkog uzgoja.

– Dovoljno ih je konzumirati samo dva-tri puta nedeljno, i to između 17 i 19 časova po letnjem račuvanju vremena. Obavezno bez dodatka šećera. I to samo onoliko jagoda koliko vam količinski stane u šaku – objašnjava Mirjana Ljutić, nutricionista iz Centra za preventivnu medicinu i hrono ishranu dr Gifing.

– Zaboravljamo da je i voće slatkiš jer ne sadrži samo voćni šećer fruktozu, već i različite vrste drugih šećera, čak više od čokolade – objašnjava.

NAJZDRAVIJE SU TAMNE TREŠNJE
Ista mera važi i za trešnje. Pored toga što sadrže obilje vitamina C i beta-karotina, vitamine K i B6, folnu kiselinu i minerale kalijum, gvožđe, bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, kobalt, fosfor i cink, ne treba preterivati.

113210_tresnje-profimedia0164973202_630x0

Slatki plodovi ovog voća su bogati biljnim vlaknima, koja su neophodna za pravilno varenje, a prisustvo celuloze u njima reguliše probavu. Flavonoidi antocijanidi i proantocijanidi u njima blokiraju upalne procese, ublažavaju bolove i simptome alergije i astme. Bogat su izvor bora, koji u kombinaciji s kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju. Zreliji plodovi tamne boje poseduju veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko delovanje. Trešnje će vam pomoći i da se opustite i lakše zaspite jer sadrže melatonin. Ali treba znati još nešto o ovoj voćki!

– Koštice trešanja sadrže amigdalin-cijanid, koji ima otrovno dejstvo, pa ne treba dozvoliti deci da ih gutaju – upozorava Mirjana Ljutić. – Neposredno pre upotrebe trešnje dobro operite pod mlazom hladne vode.

Žena

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije