Lagana jela za letnje dane

Leto je savršeno doba za mediteransku kuhinju, lagana jela i minimalno vreme koje se odvaja za provođenje kraj šporeta. Zato ne čudi što su nam svima potrebni recepti za lagana i brza letnja jela u čijoj ćemo pripremi, ali i rezultatima posebno uživati.

Znamo šta vam je potrebno – ideje za lagana letnja jela, koja ne zahtevaju mnogo vremena u kuhinji, a za rezultat daju pravi užitak. Istražili smo umesto vas, pa vas u nastavku teksta čekaju ideje i kratki recepti za pet laganih jela koja su idealna za letnje dane.

pixabay.com

#1 Kuvana jela i leti uz kvalitetne aparate

Znamo koliko volite kuvana jela, ali to nije jedino zbog čega vam nedostaje u vrelim letnjim danima. Ishrana “na kašiku” smatra se i vrlo zdravim izborom, pa u moru suve i brze hrane nije retko da nam zanedostaje i zbog ove karakteristike. Ipak, kuvanje hrane obično zahteva mnogo vremena kraj šporeta, pa je leti često neprijatno kuvati hranu.
Šta ako vam kažemo da je moguće da spremate i jedete kuvano i leti, a da istovremeno provodite malo vremena kraj šporeta?

Za ovo vam je potreban samo kvalitetan slow cooker aparat za sporo kuvanje, koji će kuvati najkomplikovanija jela na tihoj vatri umesto vas!

Uz ovaj aparat i leti, uz minimum truda, možete pripremiti kuvana jela kao što su: fini pileći paprikaš, razne komplikovane čorbice, pečena rebra, pa i mnoge druge divne, kuvane đakonije. Znamo da ova jela obično ne važe za lagana, ali uz puno povrća i manje mesa lako ih možete pretvoriti u lagana i blaga jela.

#2 Raznovrsne pileće salate za letnje osveženje

Osim kuvanih jela, i te kako zdravi, a lagani letnji obroci mogu biti i u vidu raznoraznih pilećih salta, koje će biti pravo osveženje za vaš stomak, ali se odlikuju i sjajnim i nezaboravnim ukusom. Ipak, znamo za čuvenu predrasudu da salate ne mogu da zasite, pa ovo može da vas spreči da otpočnete sa njihovom pripremom.

Ovo je jedan od najvećih mitova u kulinarstvu! Salate i te kako mogu zasititi ako ih pripremite tako da se od njih i najedete! Ukoliko u salatu naseckate piletinu u količini u kojoj je inače jedete u obrocima – naravno da ćete se najesti! Osim toga, zavisno od dresinga koji budete koristili, salata može biti manje ili više hranljiva.

Cezar salata je odličan primer laganog letnjeg jela u vidu salate koje i te kako može da zasiti. Sve što vam je potrebno za pripremu ovog letnjeg jela su: belo meso u količini po potrebi i želji, malo slanine, parmezana, belog luka, parče tost hleba, zelena salata i nekoliko čeri paradajza.

Dresing se pravi od limuna, pavlake, majoneza, maslinovog ulja, bibera i soli. Ispržite belo meso i propržite slaninu, a zatim iseckajte i pomeštajte sa ostalim sastojcima salate, koje ćete prethodno iseckati po želji.

#3 Letnje paste koje ćete obožavati

Volite tunjevinu? Možda obožavate pesto ili je paradajz vaša omiljena povrćka? Mislite da bi trebalo da uvedete zeleno povrće kao što su tikvice, kelj, spanać ili grašak češće kao deo ishrane?

Odlično, jer svaki od ovih sastojaka može pronaći svoje mesto u stotinama različitih recepata za paste. Savršeni obroci za leto, zar ne?

Najbolje od svega je što paste, osim po obliku, možete birati i po sastavu. Na primer, ukoliko vodite računa o ishrani i ne želite da unosite bele testetnine, uvek se možete odlučiti za intergralnu pastu, te je pomešati sa raznolikim povrćkama, sirevima, pa i piletinom, ćuretinom i sličnim laganim namirnicama.

Pa, koji od ovih obroka ćete prvo pripremati? Kao što vidite, lagana letnja kuhinja da bude sačinjena od širokog spektra jela, te nekad možete jesti kuvano, nekad uživati u osvežavajućim salatama, a nekad eksperimentisati sa pastom, na italijanski način! Upalite omiljeni radio i uživajte u kuvanju. Prijatno!

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..