Koje su to zdrave namirnice kojima ćete poboljšati imunitet?

Nismo ni svesni koliko je priroda koja nas okružuje bogata namirnicama koje nam mogu u velikoj meri unaprediti život i zdravlje. Treba iskoristiti sve prednosti i pogodnosti koje nam priroda nudi, ako želimo da održimo jak imuni sistem.

U nastavku pročitajte koje to namirnice treba da koristite češće u ishrani da biste uvek bili energični i zdravi.

Aronija i sibirska aronija – za jak imunitet

Aronija i sibirska aronija su izuzetno korisne namirnice koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu kako biste ojačali imunitet. Ove bobice su bogate antioksidantima, vitaminima i mineralima koji su ključni za održavanje jakog imunološkog sistema.

Antioksidanti su ključni za neutralizaciju slobodnih radikala u organizmu. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti ćelije i tkiva, što može dovesti do različitih bolesti i stanja. Kada konzumirate ove bobice, unosite velike količine antioksidanata koji pomažu u zaštiti organizma od upale.

Izuzetno su bogate vitaminom C koji je poznat po svom imunostimulirajućem dejstvu. On pomaže u jačanju imunološkog sistema, što znači da vam može pomoći da se borite protiv prehlade, gripa i drugih infekcija. Takođe, vitamin C je važan za proizvodnju kolagena, koji je ključan za zdravlje kože, kostiju, zuba i desni.

Ove bobice su bogate vlaknima, koja su neophodna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u održavanju redovne stolice i sprečavaju zatvor. Takođe, doprinose osećaju sitosti, što može biti od koristi ako pokušavate da održite zdravu težinu.

Dobar su izvor vitamina A, E i K, kao i minerala poput gvožđa, kalijuma i mangana. Svi ovi hranljivi sastojci su ključni za održavanje zdravlja i funkcije organizma.
Najbolje je jesti sveže bobice, dodati ih u smutije, kaše, jogurt, a možete ih i koristiti kao dodatak u pecivima i kolačima. Takođe, možete pronaći i sokove i suplemente na bazi ovih bobica.

Đumbir – izvor zdravlja

Đumbir je više od običnog začina – on je prava superhrana koju trebate uvrstiti u svoju ishranu kako biste ojačali svoj imunitet. Ova biljka, poznata po svojim lekovitim svojstvima, ima mnoge benefite za vaše zdravlje.

Jedno od najvažnijih svojstava đumbira je njegova sposobnost da smanji upalu u organizmu. Upala je često prisutna kod mnogih bolesti i može imati negativan uticaj na vaš imunitet. Đumbir sadrži prirodne antiinflamatorne supstance koje mogu pomoći u smanjenju ove upale i ojačati vaš imunološki sistem.

Pored toga, može pomoći i u borbi protiv infekcija. Antimikrobne supstance pomažu u uništavanju bakterija, virusa i gljivica koje mogu uzrokovati bolesti. Dakle, redovno konzumiranje đumbira može pomoći u zaštiti vašeg organizma od raznih infekcija.

Postoji mnogo načina kako možete koristiti đumbir u ishrani. Možete ga dodavati u razna jela kao začin, kako biste uneli njegove lekovite supstance u svoj organizam. Takođe, možete napraviti čaj od đumbira, koji je odličan za jačanje imuniteta. Samo iseckajte koren đumbira na tanke kolutove, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dodajte malo meda i limuna za još veći ukus i benefite za zdravlje.

Možete da ga dodate u sveže ceđene sokove, đumbir će dodati poseban ukus vašem soku, ali će istovremeno i ojačati vaš imunitet. Možete ga kombinovati sa citrusnim voćem poput pomorandže ili limuna za dodatnu dozu vitamina C i antioksidanata.

Uz sve ove benefite za imunitet, đumbir takođe može pomoći u ublažavanju mučnine i problema sa varenjem, a dobar je i u borbi protiv prehlada. Ovo je posebno korisno tokom zime kada su prehlade i grip češći. Đumbir može pomoći u smanjenju simptoma kao što su kašalj, zapušen nos i bol u grlu.

Beli luk – vanvremenski lek

Beli luk je jedna od najpopularnijih namirnica koje se koriste u kuhinji širom sveta, ali njegove zdravstvene prednosti su takođe impresivne. Ovo čudo od biljke ima dugu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini, a danas je i nauka potvrdila njegove brojne pozitivne efekte na zdravlje.

Jedan od najvažnijih razloga zašto biste trebali uključiti beli luk u svoju ishranu je njegova sposobnost da jača imunološki sistem. Beli luk sadrži jedinjenja koja podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca, odnosno limfocita, koji su ključni za borbu protiv infekcija. Ovi limfociti su od vitalnog značaja za održavanje zdravog imuniteta i sprečavanje raznih bolesti.

Karakteristika belog luka je i njegova sposobnost da deluje kao prirodni antibiotik. Sirovi beli luk sadrži jedinjenje koje se naziva alicin, koje ima antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija. Ovo je posebno važno u vreme sezonskih prehlada i gripa, kada je imunološki sistem posebno izložen.

Pored jačanja imuniteta, beli luk ima i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. Oksidativni stres je neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidanata u telu, a može dovesti do oštećenja ćelija i razvoja raznih bolesti. Beli luk je bogat antioksidantima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i održavanju zdravlja.

Kada je reč o konzumiranju belog luka, možete ga dodati u razna jela kao začin kako biste dobili njegove zdravstvene benefite. Sirovi beli luk ima najveću koncentraciju aktivnih jedinjenja, ali ako vam je teško da ga konzumirate sirovog, možete ga i blago kuvati ili peći kako biste ublažili miris i ukus.

Dostupni su i suplementi belog luka koji vam mogu pomoći da unesete dovoljnu količinu ovog superhranjivog sastojka u svoju ishranu.

Unesite neku od ovih namirnica u svoju ishranu već danas i primetićete mnoge benefit koje će vam doneti. Potrudite se da kada god imate priliku iskoristite sve blagodeti koje vam ove namirnice mogu pružiti i izgradite jak imunitet.

Komentara
Očitavanje..