Milioni ljudi imaju visok šećer u krvi, a mnogi od njih to i ne znaju. Jedan od simptoma može biti to što ste često žedni ili često morate da mokrite. Možda vam ogrebotine sporo zarastaju ili ste neuobičajeno umorni, ili, što je mnogo verovatnije, nemate nikakve simptome. A onda iznenada stigne loša vest – da imate povišen šećer u krvi. Raste sve više sa starenjem i dovodi do dijabetesa tipa 2 – stanja koje se naziva i predijabetes.

Poznati američki lekar dr Majkl Mozli otkriva način ishrane koji vam može pomoći da regulišete težinu i šećer u krvi.

Izbacite šećer i bele namirnice

– Prvo smesta ukinite šećer, slatke grickalice, pića i deserte. Dozvoljeni su samo jednom do dva puta nedeljno, a ako je moguće, i ređe. Možete koristiti zamene za šećer kao što je stevija, ali najbolje je da se otrgnete od te slatke navike – savetuje doktor Mozli.

Takođe, kaže da treba svesti na najmanju meru ili ukinuti bele namirnice bogate skrobom – hleb, testenine, krompir, pirinač.

– Čuvajte se „crnih zamena“, jer one mogu imati zanemarljivu količinu dodatnih vlakana. Smeđi pirinač je u redu, ali u crni hleb se često dodaje šećer. Prebacite se umesto toga na kinou, bulgur pšenicu, integralnu raž, integralni ječam, divlji pirinač i heljdu. Mahunarke kao što su sočivo i pasulj zdrave su i zasićuju.

Bolje jaja nego pahuljice

Izbegavajte većinu pahuljica za doručak zato što su obično pune šećera, čak i one koje sadrže mekinje. Ovsene su dobre, ali ne smeju biti instant.

– Punomasni jogurt je dobar izbor. Dodajte mu jagode, borovnice, maline ili malo koštunjavog voća.

Doktor Mozli savetuje da dan počnete jajima – kuvanim, poširanim, u obliku kajgane ili omleta.

– Bićete sitiji nego posle pahuljica ili tostiranog hleba. Jaja su najbolja kad ih kombinujete s komadićima dimljenog lososa ili pečurkama.

Za užinu je koštunjavo voće sjajan izvor proteina i vlakana. Pokušajte da izbegavate posoljene ili zašećerene varijante, s kojima se lakše pretera.

Zdrava ulja umesto margarina

Osim plave ribe, u koju spadaju losos, tuna i skuša, uzimajte više maslinovog ulja. Ono daje povrću bolji ukus i poboljšava apsorpciju vitamina. Za kuvanje koristite maslinovo, kokosovo ili ulje repice. Izbegavajte margarin, bolje koristite maslac. Sir je u umerenim količinama prihvatljiv. Visokokvalitetni proteini koje slobodno možete da jedete jesu oni iz piletine, ćuretine, svinjetine, govedine i, naravno, iz jaja.

Jedite mnogo povrća

Slobodno jedite velike količine povrća u raznim bojama – od tamnozelenog lišća spanaća, pa do jarkocrvenih i žutih paprika. Dodajte im prelive i začine – limun, maslac, maslinovo ulje, so, biber, beli luk, čili. S druge strane, izbegavajte veće količine slatkog voća, poput ananasa, dinje i banana, jer je puno šećera.

Violeta Nedeljković