Različite namene kokosovog ulja

Kokosovo ulje je poslednjih godina doživelo veliku popularnost u raznim sferama života. Koristi se u ishrani, kao lek, a i u kozmetičkim preparatima. Njegova popularnost je očigledna, ali još uvek nisu otkrivena sva njegova lekovita svojstva.

Ulje je bogato hranljivim sastojcima i ne sadrži nikakve toksine. Sa druge strane, sadrži visok udeo zasićenih masnih kiselina, pa možete pogoršati zdravstveno stanje ukoliko ga preterano koristite. Najbolje ga je koristiti umereno, kao uostalom i sva ostala ulja, kako bi pozitivan efekat bio vidljiv.

Odlično je u borbi sa raznim bolestima. Poznato je da sprečava nastanak mnogih infekcija, a korisno je i kao lek protiv bakterija, gljivica i virusa. Ovo ulje podstiče izbacivanje toksina iz organizma i reguliše probavu. Korisno je i za rad jetre, a i kod povečanog holesterola u krvi.

Glavni sastojak ulja od kokosa je laurinska kiselina, pa je ovo ulje delotvorno kod Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, kao i kod epilepsije. Preventivno se može koristiti i kod raznih kancera, jer uništava ćelije raka.

Ishrana bogata kokosovim uljem

Kokosovo ulje je u čvrstom agregatnom stanju, dok se zagrevanjem pretvara u tečno stanje. Kalorično je i sadrži 819 kalorija na 100 grama, pa se ne preporučuje uzimanje više od 3 kašike ovog ulja na dan. U ishrani je najbolje koristiti rafinisano kokosovo ulje.

Ono nema ni miris ni boju, pa je pogodno za kuvanje, prženje i pečenje. Jako je stabilno na visokim temperaturama, čak i više nego druga biljna ulja. Koristi se u pripremi jela, kolača i drugih slatkiša, ili kao dodatak šejkovima.

Prednosti korišćenja u kozmetici

Ulje od kokosa se puno koristi u kozmetici, jer se lako nanosi i lako razmazuje. Ima negujuće dejstvo i koristi se za celo telo, pa je koža nakon njega meka i negovana. Treba biti oprezan prilikom korišćenja u nezi lica, jer je jako masno i može začepiti pore.

Ukoliko vam je kosa oštećena, možete nanositi kokosovo ulje na ispucale vrhove, ali i kao masku za kosu bar jednom nedeljno. Kosa će biti nahranjena i negovana, i imaće prirodan sjaj. Ovo ulje se može koristiti i kao losion za telo, i njime ćete nahraniti kožu nakon tuširanja. Izuzetno je efikasno kao odstranjivač šminke, jer istovremeno uklanja šminku i neguje kožu lica. Sastojak je mnogih krema jer sadrži korisne i hranljive materije.

Pomoć kod raznih stanja

Pre pronalaska paste za zube, ljudi su koristili ulja kako bi očistili zube, kao i celu usnu duplju. Ulje od kokosa je korisno kao zaštita od bakterija koje izazivaju plak. Preporučuje se korišćenje jedne kašike ulja od kokosa 3 puta dnevno, i to tako što ćete ga 20 ak minuta muljati po ustima i na kraju ispljunuti. Tako čistite usnu duplju i izbacujete toksine.

Korisno je i za održanje hormonske ravnoteže, kako kod žena tako i kod muškaraca. Ovo ulje ima pozitivan učinak na nivo estrogena. Ono takođe deluje antiupalno i analgetski. Kako sadrži visok nivo slobodnih radikala i antioksidanata, smanjuje upalu i blagotvorno deluje kao lek u lečenju artritisa. Takođe, u velikoj meri može pomoći i kod lečenja osteoporoze, baš zbog velikog udela antioksidanata.

Šta možemo zaključiti…

Zaključak ovog teksta je da je kokosovo ulje vrlo korisno u mnogim sferama života, uključujući ishranu, kozmetiku i medicinu. Ulje se može koristiti u borbi protiv infekcija, bakterija, gljivica i virusa, a može biti korisno i u lečenju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, epilepsije i raznih vrsta raka. Ulje takođe ima pozitivan uticaj na probavu, rad jetre i holesterol u krvi.

Kokosovo ulje je visokokalorično, pa se preporučuje umereno konzumiranje, ali se može koristiti u raznim jelima i slatkišima. U kozmetici, kokosovo ulje je korisno za negu kose, kože i celog tela, a takođe se može koristiti i kao odstranjivač šminke. Kokosovo ulje je takođe korisno za održavanje hormonske ravnoteže, smanjenje upala i za čišćenje usne duplje.

Potrebno je biti oprezan s korišćenjem kokosovog ulja u ishrani i nezi lica, zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina koje mogu pogoršati zdravstveno stanje ako se preterano koriste. Umereno korišćenje kokosovog ulja može imati pozitivan uticaj na zdravlje i dobrobit organizma.

Foto Pexels
Komentara
Očitavanje..