Zaštitite se od virusa i ojačajte imunitet uz ove savete

Kako biste sprečili pojavu bolesti i očuvali zdravlje, savetujemo vam da više računa povedete o ishrani.

Kako biste obezbedili optimalan unos vitamina i hranljivih sastojaka i sprečili nastanak virusa i kako biste ojačali vaš imunitet, savetujemo vam da poslušate savete Lisa Yarah, poznate nutricionistkinje i dijetetičarke iz Njujorka, koja preporučuje da u vašu ishranu uključite sledeće namirnice:

Crvena paprika

Već ste sigurno čuli da je vitamin C od suštinskog značaja za jačanje imunog sistema, a da li ste znali da crvena paprika sadži duplo više sadržaja vitamina C od citrusa? Konzumiranje pet različitih vrsta voća i povrća dnevno, može da vam obezbedi više od 200 mg vitamina C, a time ćete sigurno poboljšati svoj imunitet.

Komorač

Komorač sadrži 20 odsto vitamina C, te ishrana bazirana na ovom zimskom povrću povećava otpornost organizma na zarazne bolesti. Upravo ovo povrće pospešuje rad belih krvnih zrnca (koji uništavaju bakterije i viruse u telu) što umanjuje šanse za prehlade.

Jogurt

Mnoge vrste jogurta u sebi sadrže probiotik koji pomaže telu da se odupre zarazi i u slučaju bolesti brže oporavi od infekcije. Probiotici su dobre bakterije koje povoljno deluju na varenje i celokupan imuni sistem.

Zeleni čaj

Pored toga što potpomaže u gubljenju težine, zeleni čaj takođe sadrži antioksidantne neophodne za optimalno funckionisanje organizma. U članku koji je objavio Nacionalni centar za biotehnološke informacije, dokazano je da zeleni čaj uništava bakterije koje izazivaju upalu pluća.

Krompir

Slatki krompir je bogat ugljenim hidratima i sadrži visok procenat antioksidanata, među kojima je najpoznatiji beta karoten koji uništava slobodne radikale. Krompir takođe poboljšava funkciju ćelija, što je veoma bitno kada je reč o prehladama.

Beli luk

Beli luk je najpoznatiji kao začin koji se koristi za dodavanje ukusa. Pored toga, ovo čudotovorno povrće sadrži kalcijum, kalijum i sumporna jedinjenja koja utiču na osobađanje neželjenih bakterija.

Kurkuma

Ne samo da dodaje obroku ukus, već je dokazano da je kurkuma odlična u borbi protiv infekcija i upala tako što sprečava štetno dejstvo slobodnih radikala.

Losos

Losos je poznat po visokom sadržaju proteina zbog čega predstavlja odličnu namirnicu za dobijanje esencijalnih sastojaka, kao što su omega 3 masne kiseline, koje su neophodne za aktivaciju T- ćelija. Što je veći broj T ćelija, manje su šanse da se razbolite.

Izvor:Kućni lekar

Komentara
Očitavanje..