10 stvari o trčanju koje žena treba da zna

Sigurno ste se mnogo puta pitali da li smete da trčite u trudnoći, kada je najbolje da džogirate, koliko pomaže u mršavljenju. Zato su ovih 10 stvari korisne prvenstveno za žene.
Bez obzira na to da li vam je cilj skidanje kilograma, dobra forma, postizanje što boljih rezultata na trkama ili kvalitetno provedeno slobodno vreme i zabava, znanje o treningu, ishrani i zdravlju će vam olakšati put do uspeha.

Trčanje je mnogo više od održavanja kondicije

Trčanje je stanje svesti
Jedina stvar koja određuje vaš uspeh ili njegov izostanak jeste način na koji vi razmišljate o trčanju. Ako trčanje daje za vas željeni efekat, ako vas oslobađa stresa, sagoreva kalorije, pruža vam vreme da ostanete sami sa sobom, onda je apsolutno nevažno šta će bilo ko drugi reći o vašem trčanju. Svaka štoperica gubi značaj.

Nisu vam potrebni sagorevači masti
Isplaniran i stručno vođen intervalni trening, fartlek ili brdski trening imaće isti efekat na sagorevanje masti, ali bez štetnih nuspojava. Razlog tome je taj što su je trčanje visokog intenziteta jedan od najvećih stimulansa za prirodni rast ljudskih hormona, koji za posledicu ima jače mišiće i bolje fizičke performanse.

Ok je trčati u toku trudnoće
Najveći broj lekara smatra da trčanje u toku trudnoće neće imati negativne posledice na dete, naprotiv. Stručnjaci smatraju da je u kod normalne trudnoće apsolutno bezbedno trčati u prvom tromesečju, najčešće i u drugom, ali uz redovne kontrole. Najvažnije je da izbegnete pregrevanje, zato se hidrirajte dobro, izbegavajte prejako sunce i vrelu kupku posle trčanja. Posavetujte se sa vašim lekarom i uživajte u omiljenoj aktivnosti udvoje.

Patike za muškarce i žene se razlikuju
Žene obično imaju uža stopala od muškaraca, pa su i patike za trčanje dizajnirane po drugačijim merama. Kada budete kupovale patike, prvo isprobajte ženske modele. Ipak, nemojte se ustručavati da isprobate i neki muški model ukoliko imate šire stopalo, najvažnije je da vam patika bude udobna i da vam pruži podršku na stazi.

Trčanjem smanjujete rizik od raka dojke i materice
Američki naučnici su dokazali da žene koje trče proizvode manje opasnog oblika estrogena nego žene koje su pasivne. Na taj način trkačice smanjuju rizik od raka dojke i materice za 50 odsto, a od dijabetesa za čak 65 odsto.

107966_shutterstock-162825059_630x0

Društvo daje motivaciju i sigurnost
Trčanje u društvu je odličan način da obezbedite motivaciju i podršku u teškim trenucima, takođe imaćete priliku da ohrabrite i nekog što će vam pružiti lep osećaj. Naravno, za ženu je sigurnije da trči u društvu i izbegne svaku moguću neprijatnost.

Najvažniji minerali za ženu su kalcijum i gvožđe
Obezbedite sebi dovoljan unos minerala, oni vam pomažu da se brže i bolje oporavite. Najbolji izvori kalcijuma su brokoli, sardine i losos u konzervi… dok je za gvožđe dobro jesti spanać, džigericu, govedinu.

53563_shutterstock-143340109_630x0

Trčanje je dobro za kožu
Dermatolozi kažu da trčanje stimuliše cirkulaciju i transport hranljivih materija, dok u isto vreme ubrzava oslobađanje štetnih materija. Ovo trčanje pozicionira visoko na listi prirodnih prijatelja vaše kože i tena.

Sportski grudnjak je važan
Bez obzira na veličinu grudi, veoma je važno da nabavite sportski grudnjak koji će vam obezbediti odgovarajuću podršku.

Vaša porodica će biti srećna što trčite
Ne dozvolite da vas to što imate porodicu spreči da pronađete vremena za sebe i trčanje. Trčanje je najbolji način da se oslobodite stresa i ostanete zdravi. Iako će možda u početku negodovati, ili će im biti čudno što idete na trčanje, vaša porodica će primetiti vaše zadovoljstvo i biće srećna pored vas.
A vi, kao iskusna trkačica, kako biste posavetovali svoju drugaricu koja ulazi u svet trčanja?

 

Žena

Komentara
Očitavanje..