6 kultnih torbi i dame koje su ih proslavile

Možda je dizajn i kvalititet bio dovoljan da ovi modeli postanu it komad, ali su dame učinile da dobiju status kultnih….

Džejn Berkin – Hermes
Nijedna torba nije uspela dostići status kultne Birkinke. Od 1981. godine kada je kreativni direktor Hermesa Žan-Lui Duma nakon leta avionom osmislio ovu torbu, model je postao najpoželjnija torba svih vremena.

Glavni ‘krivac’ za baš takav oblik torbe je Džejn Berkin pored koje je Žan sedeo u avionu i iz čije su slamnate torbe poispadale sve stvari nakon što ju je ugurala u pretinac iznad sedišta.

Tako je trendovima neopterećena glumica i aktivistkinja postala deo globalne pomame ultra bogatih žena spremnih da ova modni detalj čekaju mesecima i za nju izdvoje oko 150 000 dolara, zavisno od veličine i materijala.

 

Grejs Keli – Hermes
Ova tradicionalna francuska modna kuća poznata pre svega po modnim detaljima izrađenim od kože još je jedan model torbe posvetila poznatoj dami čiji je stil sinonim elegancije i ženstvenosti, Grejs Keli.

Model ‘Kelly’ dimenzijama je decentniji od ‘birkinke’ te je za ručnu izradu jednog primerka potrebno 18 sati. Dizajnirana je 1935. godine, ali punim plućima je „zaživela“ kada je princeza od Monaka njome sakrila trudnički stomačić u vreme kada još nije bilo objavljeno da je u drugom stanju.

kultna

foto: zadovoljna / Instagram

Sofija Loren– Salvatore Ferragamo
Dženifer Aniston i Kejti Holms ljubiteljke su jednostavne torbe ‘Sofia’ s kratkom ručkom posvećenoj filmskoj divi Sofiji Loren. Njenom lepotom i karakterom bio je opčinjen Salvatore Ferragamo te joj je posvetio torbicu čija se silueta, gotova kao i glumičina, s godinama nije menjala.

ljuba

foto: bagthatpurse / Instagram

Aleksa Čang – Mulberry
Kako poznato ime može biti spasonosna injekcija prihodu firtme, najbolje dokazuje TV voditeljka i manekenka Aleksa Čang. Veliki i mali ‘Alexa’ model nazvan njoj u čast činili su 30 posto ukupne prodaje modne kuće ‘Mulberry’ koja je mudro iskoristila njenu popularnost 2010. godine i hipsterski trend te u različitim bojama dizajnirala ženstvenije verzije torbica inspiriranih muškim aktovkama.

cang

foto: troquermx / Instagram

Brižit Bardo – Lancel
Dok su ostale torbe izrađene od kože najrazličitijih vrsta kože, od nojeve do zmijske, Lancel je poštujući osvešćenost Brižit Bardo dizajnirao torbicu izrađenu od tvida i veštačke kože.

Osim što se ovaj brend odlučio za ove tkanine, poštujući glumičinu predanu borbu za prava životinja, na model je zašio kićanke koje asociraju na pletenice koje je Brigitte obožavala nositi za vreme najveće slave.

bardo

foto: geneva_vlad / Instagram

Sara Džesika Parker – Fendi
U seriji ‘Seks i grad’ Sara Džesika Parker glumila je Keri Bredšo, zavisnicu od cipela i torbi. Jednu torbicu skoro nikada nije ispuštala iz ruke – model ‘Baguette’ modne kuće Fendi koji je zahvaljujući tome učvrstio svoju poziciju na listi najpopularnijih torbi na svetu.

parker

foto: Fendi / Instagram

Izvor: zadovoljna.hr

Komentara
Očitavanje..