7 kozmetičkih preparata koji ne prijaju našem licu

Koža na licu je veoma osetljivo i nežno područje koje zahteva pažljivu negu. Iz prevelike želje da je ojačamo i zaštitimo često upotrebljavamo razne sastojke koji su nam na dohvat ruke… Ipak, ovo su materije koje nikada ne bi smele da se nađu na njoj.

1. Lak za kosu

Možda ste nekada čuli da sprej za kosu može da fiksira šminku, ali vas upozoravamo da ne eksperimentišete sa ovim trikom. Lak za kosu u sebi sadrži i alkohol koji može da isuši nežnu kožu lica, što može izazvati dehidrataciju, a posle češće upotrebe i oštećenja i starenje kože. Osim toga, lak za kosu može da je irititra i da izazove crvenilo.

2. Dezodorans

Glavna funkcija dezodoransa jeste da spreči znojenje, ali samo ispod pazuha a ne na licu. Nemojte ni pokušavati da fiksirate šminku njime, jer sprečava normalnu funkcije kožu, a posebno njeno „disanje“. Zapamtite da koža mora da se normalno znoji jer se tako izbacuju štetne materije. Ako imate problem sa znojenjem, kupite odgovarajuću šminku koja se neće lako skidati sa lica.

3. Farba za kosu

Ako redovno bojite kosu i u jednom trenutku poželite da ofarbate obrve u istu boju, koristite farbu na biljnoj bazi ili maskaru u boji za obrve, jer je forma ovih sredstava prilagođena ovom osetljivom području. Farba za kosu je loš izbor jer može da iritira kožu oko očiju i da izazove manja oštećenja kože.

4. Šampon

Supstance koje se nalaze u šamponu odlično čiste kosu skidaju i višak masnoće i prljavštinu, ali nisu prilagođene za čišćenje kože lica. U slučaju da perete lice šamponom, koža se izrazito suši, a nekad dolazi i do iritacije. Budući da je šampon previše agresivan, savetujemo da njime ne perete lice.

5. Serum za kosu

Samo zato što se ova formula u svom nazivu sadrži reč „serum“ ne znači da je to ista vrsta seruma koja će prijati vašoj koži i dodatno je nahraniti. Čak suprotno od toga, ovo sredstvo je može izazvati jaku iritaciju, posebno zbog jakih mirisa koji se dodaju u ove proizvode.

6. Losion za telo

Slično kao kod seruma za kosu, i losioni za telo su obogaćeni jakim mirisima koji mogu iritirati lice. Na licu uvek treba da koristite nežne proizvode, koji su prilagođeni nezi ovog područja. Uz to, losioni za telo su napravljeni tako da koži nadoknade izgubljenu vlažnost, ali nemaju dovoljno hranljivih sastojaka niti materije koje deluju protiv starenja.

7. Krema za stopala

Ovo nije nikakva mudrost: krema za stopala je previše gusta i lepljiva da bi se koristila za negu lica. Njena formula je podešena tako da neguje orožalu kožu sklonu žuljevima na nogama pa zato u sebi sadrži velike procente hemijskih supstanci koje mogu biti prejake za nežnu kožu lica.

izvor:lisa.rs

Komentara
Očitavanje..