8 trikova za svežu energiju za svaki novi dan

Uz sledeće vežbe možete jačati pažnju, koncentraciju, pamćenje, a na kratko će vas izmestiti iz uobičajenog okruženja i realnosti. Praktični i jednostavi saveti Dorotee Brande mogu da vam otvore drugu perspektivu i pokrenu vašu kreativnost i genijalnost.

Dorotea Brande je pre skoro 100 godina osmislila vežbe koje sigurno jačaju intelektualne funkcije. U svojoj knjizi ”Wake Up and Live”, koja je prodata u milionskom tiražu, čitaocima nudi praktične i jednostavne savete. Brande se tokom života bavila temama životnih uspeha i neuspeha, za koji je uvek i svuda krivila letargiju i lenjost, a rešenje je videla samo u „…oslanjanju na sopstvene snage kada ‘napadate’ probleme”.

Uz sledeće vežbe možete jačati pažnju, koncentraciju, pamćenje, a na kratko će vas izmestiti iz uobičajenog okruženja i realnosti. Praktični i jednostavi Doroteini saveti mogu da vam otvore drugu perspektivu i pokrenu vašu kreativnost i genijalnost.

1. Provedite sat vremena dnevno tako da ne kažete ni reč. Ako morate da odgovorite ne nečije pitanje u ovih sat vremena, odgovorite ali krako i odsečno bez suvišnih komentara. Ne dozvolite da drugi od vas ‘izvlače’ reči i informacije. Trudite se da se ponašate sasvim normalno.

2. Pola sata svakog dana mislite na samo jedan jedini predmet. Budite potpuno na njega usredsređeni. (Možete početi sa pet minuta).

3. Svakog dana 15 minuta razgovarajte sa drugima tako da ni jednom ne upotrebite reči: JA, MENI, MENE, SA MNOM, MOJE, MOJ, MOJA, MOJI…

4. Vežbajte da u razgovoru navodite svog sagovornika da govori samo o sebi, a da pri tom to ne oseti pritisak ili neprijatnost. Sasvim ga nenapadno i učtivo zatim vratite na uobičajenu “obostranu” konvezaciju.

5. Vežbajte da pričate o sebi, ali bez hvalisanja, žaljenja, kukanja, osuđivanja i tako da sagovorniku ne bude dosadno.

6. Za svaki dan napravite striktan dvosatni plan šta ćete raditi i toga se strogo pridržavajte.

7. Zadajte sebi 12 veoma različitih zadataka. Recimo, da prošetate bar 15 minuta, ali bez pomoći (društva, razgovora, muzike) i trudite se da mislite što manje. Zatim, da ne okusite hranu 12 sati. Ili, da doručkujete na nejneobičnijem mestu za jelo. Ili, da ne govorite ceo dan, osim kada morate da odgovarate na pitanja.

8. Probajte da povremeno jedan dan provedete tako što ćete na svako pitanje ili sugestiju odgovoriti sa “da” i to bez ograničenja i razmišljanja.

Iznenadiće vas koliko će vam se, praktikovanjem ovih zanimljivih vežbi, vremenom povećati pažnja, koncentracija, koliko ćete biti istrajniji i smireniji, koliko će vaš svaki dan dobiti novu energiju i podsticaj i mnogo ćete bolje upoznati svoju malenkost i njene granice.

Izvor: BIZLife

Komentara
Očitavanje..