Cosmo vodič do prelepe, guste i sjajne kose

Negujte kožu glave i kosa će vas nagraditi sjajnim izgledom, zavodljivom dužinom i neverovatnom snagom. Zaista!

Kada malo bolje razmislimo, čudno je to da se naša rutina nege kože zaustavlja na liniji gde počinje kosa. „Koža glave je zapravo produžetak lica, a ima i svoj jedinstveni tip kože“, kaže Frančeska Fusko, dermatolog iz Njujorka, specijalista za kožu glave i kosu.

Vreme, hormoni, čak i navike u stilizovanju kose mogu da je izbace iz koloseka… i tako počinje problem. „Oko četvrtina mojih pacijenata žali se na suvu kožu temena, svrab, peckanje i zategnutost“, kaže dr Fusko. Neuravnotežena koža glave pored ovih neprijatnosti može takođe napraviti i nered u vašem izgledu – pojavu peruti, krtost i lomljivost vlasi i sporiji rast kose.

Suočite se sa problemima svoje kože glave i rešite ih uz pomoć ovog jednostavnog Cosmo vodiča do prelepe kose!

Problem
Vaša kosa se masti brzinom svetlosti i morate je prati gotovo svaki dan.

Tip kože glave: MASTAN

Baš kao što pojačavaju mašćenje kože lica tokom PMS-a (i pojavu bubuljica), promene nivoa hormona takođe kontrolišu i proizvodnju sebuma na koži glave i samim tim mašćenje kose.

Rešenje: Jednom nedeljno koristite masku za kosu na bazi gline (napravite je sami tako što ćete pomešati glinu u prahu sa čajem od kamilice) kako bi se pročistili folikuli vlasi. Još jedna bitna stvar koju napominje dr Fusko jeste ta da šampon uvek dobro ispirate i koristite onaj koji je namenjen masnom tipu kose, odnosno kože glave.

Problem
Nemate perut, samo nepodnošljiv svrab, zategnutost kože i neprijatnost.

Tip kože glave: OSETLJIV

Neprijatnost koju osećate verovatno je rezultat nagomilanih ostataka preparata za stilizovanje (ili šampona za suvo pranje) u kombinaciji sa sebumom.

Rešenje: Jednom nedeljno zamenite svoj uobičajeni šampon za pranje kose pilingom za kožu glave i „očistite problem“.

PROČITAJTE I… Najlepša frizura za proleće: Opuštene lokne za samo par minuta

Problem
Koža glave vas povremeno svrbi i prepuna je sitnih suvih belih ljuspica (peruti). Farbanje takođe može biti veoma neugodno zbog peckanja.

Tip kože glave: SUV

Hladan zimski vazduh smanjuje vaš već dovoljno nizak nivo vlažnosti kose i kože glave. Stilizovanje termičkim uređajima doprinosi dodatnom isušivanju i neprijatnom osećaju zatezanja i svraba.

 

Rešenje: Nakon pranja nanesite regenerator na bazi vitamina E ili tretman u vidu ulja koji će dubinski nahraniti vaše suvo vlasište. Utrljajte ga u kožu glave, ne samo kosu. Bar jednom nedeljno koristite šampon protiv peruti (ali neki namenjen osetljivom vlasištu) .

Oprezno sa šamponom za suvo pranje kose!
Znamo da je ovo savršeno rešenje kada nemate vremena da operete kosu, ali prekomerno korišćenje može imati poguban efekat na vlasište. Setite se svaki put kada posegnete za ovim instant rešenjem da je to kao da radite piling lica preko pudera.

„Kada ga nanesete preko naslaga sebuma i znoja to može da blokira folikul dlake, što je veoma pogodno za razmnožavanje bakterija koje iritiraju skalp“, tvrdi dr Fusko. Ako prečesto koristite šampon za suvo pranje, potrudite se da bar jednom nedeljno operete kosu šamponom za dubinsko pranje ili uradite piling kože glave. Takođe, čak i ako nemate perut, povremeno možete koristiti šampon protiv peruti jer ovi preparati sadrže aktivne sastojke koji razgrađuju i uklanjaju naslage sa kože glave.

 

Cosmopolitan

Komentara
Očitavanje..