Da li se može sprečiti noćno mokrenje kod dece?

Roditeljstvo je puno izazova. Najteže “zanimanje”, složiće se mnogi roditelji. Zato što je u rešavanje mnogobrojnih konkretnih situacija, dilema i problema uključeno i mnogo naših emocija. Ljubav, pre svega, zatim empatija, briga, strahovanje, strepnja. Svaki roditelj brine – od trenutka kada sazna da će beba da se rodi, pa dok se sasvim ne osamostali, odraste, čak i nakon toga. 

Dok je beba mala, kažu iskusni, i brige su manje. Velika deca donose i više briga, zahteva, samim tim je i roditeljstvo u tom trenutku mnogo izazovnije. Roditelji treba da rade na svom samopouzdanju, da osluškuju svoje unutrašnje osećaje, intuiciju, da veruju da je svaka situacija rešiva, da svaki “problem” u vezi sa decom ima svoje rešenje. Strah je normalan, ali ako je umeren i konstruktivan. U suprotnom, otežaće još više određenu situaciju i udaljiti nas od dobrog rešenja.

Dečak se postideo

Odvikavanje od nošenja pelena

Jedan od velikih izazova za svakog roditelja malog deteta je odvikavanje od pelena. Neki roditelji se odluče za taj „izazov“ ranije, čim beba nauči da stabilno sedi, a drugi su opušteniji i čekaju da dete spontano nauči da traži nošu. U svakom slučaju, odvikavanje od pelena može da bude stresno i za dete i za roditelje, a poruka pedijatara glasi da je kontrola mokrenja razvojna faza koja kod dece ne nastupa u isto vreme. 

Sva deca se međusobno razlikuju i svako ima svoj individualni razvojni put. Ovo se naročito odnosi na mokrenje tokom sna. Dete treba da bude dovoljno svesno i zrelo da biste mogli da mu skinete pelene. Ne treba forsirati dete, grditi ga, kažnjavati ga ako se upiški u gaćice, jer će to da izazove traumu i produži proces odvikavanja. 

Većina dece se do navršene treće godine života odvikne od nošenja pelena, što se sve smatra normalnim i fiziološkim. Ponekad je bolje biti opušten i sačekati da dete samo pokaže inicijativu, jer ćete u tom slučaju izbeći negativne posledice dečijeg stresa.

A ako se mokrenje tokom noći nastavi?

Noćno mokrenje kod dece se može produžiti i nakon navršene treće godine života. I ovo uopšte nije redak slučaj. Naprotiv, statistike pokazuju da se sa problemom povremenog mokrenja tokom sna suočava svako peto dete uzrasta od pet godina. Kod sedmogodišnjaka je situacija malo bolja, ali je opet problem neretko prisutan – svaki deseti mališan se povremo tokom noći upiški. U našoj zemlji, kažu podaci, oko 150.000 dece se suočava sa ovim problemom. 

Treba da znamo da ovaj problem nije strašan i nerešiv, ali i da budemo svesni da izaziva veliki stres i deci i roditeljima, te mu treba pristupiti pažljivo, smireno i taktički.

Deca školskog uzrasta koja imaju problem sa noćnim mokrenjem vrlo često se povlače u sebe, pate, izbegavajući socijalne kontakte. Neprijatno im je u društvu, plaše se da će neko otkriti njihovu neprijatnu „tajnu“ i zbog toga ih isključiti iz igre i društva. Baš iz ovog razloga velika je odgovornost na roditeljima koji u ovakvim situacijama treba da budu zaista „na visini zadatka“ i pokažu mnogo strpljenja i razumevanja za dečiji problem.

Razlozi noćnog mokrenja

Problem noćnog mokrenja ne može se „preko noći“ rešiti ili zaustaviti. U pitanju je kompleksna problematika i zapamtite, dete nije krivo ni odgovorno za to što se dešava. Dete tokom noći ne može svesno uticati da do mokrenja ne dođe, zato je apsolutno pogrešno kažnjavati ga.

Razlozi produženog noćnog mokrenja kod dece mogu biti različiti. Postoji primarno i sekundarno noćno mokrenje

Primarno noćno mokrenje je kada dete od rođenja nije ni prestajalo da piški tokom noći, ili makar nije bilo dužeg perioda bez umokravanja u krevet. Uzroci su ređe fiziološki – u pitanju mogu biti urođene ili stečene promene nervnih struktura, mokraćne bešike, mišića. Ipak, najčešći razlozi za primarno noćno mokrenje su psihološki. Dokazano je da je kod ove dece lučenje mokraće tokom noći pojačno i da imaju vrlo čvrst san. Problem može biti i nasledan, ukoliko su roditelji kao deca imali isti problem, velika je šansa da će se manifestovati i kod deteta.

Sekundarno noćno mokrenje znači da se dete odviklo od nošenja pelena na vreme, ali je zbog neke stresne situacije ili traume ponovo počelo da mokri tokom noći. U ovom slučaju neretko će roditelji primetiti da dete i tokom dana nevoljno ispušta manje količine urina i prlja veš.

Mala devojčica spava

Gde je rešenje?

Lekari tolerišu povremeno umokravanje tokom noći do pete godine. Ukoliko se problem nastavi i nakon pete godine, treba da se konsultujete sa dečjim lekarom kako bi utvrdio da li postoji neki fiziološki poremećaj. Postoje i lekovi koje lekar može da prepiše detetu, a koji smanjuju lučenje urina tokom noći.

Dok problem egzistira, deci je najvažnija vaša podrška i poverenje u njih. Ono što će posebno da vam pomogne je izbor dobrih noćnih gaćica za decu. Odaberite noćne gaćice koje su diskretne, tanke, udobne i koje imaju veliku moć upijana. Gaćice treba da budu izrađene od fine celuloze, da ne sadrže losione, parfeme i drugu štetnu hemiju, kako ne bi izazvale iritaciju kože. 

Uz ovakve visokokvalitetne noćne gaćice i roditeljsku ljubav i podršku, deca će se osećati sigurno, zaštićeno, neće imati problem sa samopouzdanjem, a sve to će biti od velike pomoći da se problem noćnog mokrenja finalno reši.

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..