Dečiju histeriju je moguće zaustaviti ako postavite OVO pitanje – DELUJE!

Zanimljiva metoda.

Zamislite situaciju… Pre samo nekoliko sekundi vaš mališan se igrao i smejao, a sad je već spreman da se rasplače i napravi takav spektakl, da će sigurno probuditi sve susede!

Pronađen je efikasan način koji će zaustaviti dečju histeriju za sekundu, a vi pokušajte da testirate ako kada vas zadesi ista situacija.

Nije važno što se tačno dogodilo. Možda se slomila omiljena igračka, ili je mama zabranila da se pojede deset bombona zaredom, šta god da se dogodilo, nemojte trošiti vreme na grdnje koje dete ionako neće čuti.

Umesto toga mu polako i dobronamerno postavite pravo pitanje:

– Što misliš, je li to veliki problem, mali problem ili srednji problem?

Pretpostavlja se je dete uznemireno, jer njegov prijatelj nije hteo da podeli igračku s njim. Ne smete čekati da dečji plač izmakne kontroli. Odmah postavite mališanu pitanje: – Je li to veliki, srednji ili mali problem?

A nakon što odgovori, predložite mu da zajedno razmislite kako ćete ispraviti tu neugodnost, ma kolikih razmera ona bila. Možda može uzeti drugu igračku?  Ili predložite njegovom prijatelju da se igraju zajedno. Mnogo je varijanti!

Dečiji psiholozi objašnjavaju da postoje tri osnovna razloga zašto jedno tako, reklo bi se, obično pitanje, deluje na dete umirujuće:

  • Dete vidi da mi prihvatamo i poštujemo njegove osećaje.
  • Pitanje daje detetu mogućnost da stane, razmisli, i da dobro proceni svaku situaciju.
  • Postavivši to pitanje, roditelji kao da daju deci mogućnost da sama reše problem koji ih toliko muči.

Ako postavite ovo pitanje i mirno popričate s mališanom nekoliko minuta, uštedećete mnogo više vremena, a pritom ćete i zadobiti njegovo poverenje.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije