Kafa sa puterom zaista topi kalorije ili je u pitanju obična laž?

Saznajte odmah.

U poslednje vreme mnogo je modernih vrsta kafe. Dodaje se crnom napitku mnogo toga, od začina bundeve do kokosa. A poslednji hit je kafa napravljena blendiranjem komada putera i specijalnog ulja. Nije joj odoleo ni Dejvid Bekam.

Ova vrsta kafe je proizvedena u Americi. Dejv Espri (43) probao je tibetanski čaj sa puterom i osetio se nevrovatno. Kada se vratio u Ameriku, napravio je mešavinu kafe, putera i posebnog ulja, koju koristi umesto doručka. Tako je lako smršao. Espri tvrdi da kafa ubrzava metabolizam, a zahvaljujući uljima telo brže sagoreva masti.

Kafa sa puterom

Foto: Profimedia

Ipak, šolja ove kafe sadrži 500 kalorija i oko 51 gram masti, od kojih je 70 odsto zasićeno – najopsnije za srce.

Kafa se jednostavno pravi kod kuće. Espri preporučuje šolju sveže pripremljene kafe sa dve kašičice nesoljenog putera obogaćenog omega-3 masnoćama i butiratima, vrstom masnih kiselina koja nam duže održava energiju. Potom dodaje dve kašike ulja bogatog trigliceridima srednjeg lanca (MCTs). Mnogi koriste kokosovo ulje.

A ima li ikakvih naučnih dokaza Esprijevih tvrdnji da je ova mešavina ne samo najukusnija koju je probao, već i vrlo zdrava?

 

Pored pohvala uljima bogatim MCT jedinjenjima, tu su i mnoge druge tvrdnje. Ljubitelji ove kafe kažu da ova hemijska smesa preko jetre ubrzano mozak snabdeva energijom, zbog čega se svi koji je konzumiraju osećaju sveže, a masti se ne talože.

– Na skoro 500 kalorija po čaši, svakako ne potrošite manje kalorija nego kada biste jeli normalan doručak – kaže dr Trudi Dikin, konsultant NHS-a na prevenciji i upravljanju dijabetesom. – A kako ova energetska kafa ne sadrži ugljene hidrate, to znači da vaše telo nema odgovor insulina, koji mu govori da skladišti masti – dodaje doktor.

salo na stomaku

Foto: Profimedia

Samim tim, bez pristupa šećeru ili ugljenim hidratima, telo će uzimati postojeće zalihe masti, što može da dovede do ketoze. Doktor Dikin upozorava da je kafa sa puterom trend , koji se odlično koristi i u marketinške svrhe. Samim tim, nikada ne sme da zameni normalne obroke.

Naučnici sa Univerziteta „Kolumbija“ kažu da MCTs organizam ne snabdevaju energijom, oni samo sagorevaju jer nisu korisni za telo. Ipak mogu pomoći u gubitku težine ako se konzumiraju bez ugljenih hidrata.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..