Dinja- rešenje za suvišne kilograme

Jedna dinja srednje veličine sadrži 275 kalorija.

 

Prema tome biste bez straha za doručak mogli pojesti čak 2 cele dinje. Upoređenju s lubenicom, dinja sadrži nešto više kalorija. Ako ćete pojesti dinju, kalorijska vrednost će biti kao da ste pojeli 2 kuvana jaja i 2 tosta od celih žitarica. Ali, dinja će vam pružiti čak 3 grama više vlakana, a 10 manje grama masti.

U tih 275 kalorija ćete zadovoljiti čak 34% dnevne potrebe tela za omega 3 masnim kiselinama. Dinja sadrži i proteine, oko 7 grama, što je jednako jednom jajetu, ali ćete s dinjom biti u prednosti jer nećete unositi holesterol. Takođe, unećete čak dvostruko više od preporučene dnevne doze vitamina A. Zadovoljićete dnevnu potrebu za vitaminom C. Odličan je izvor bakra, magnezijuma, kalijuma, vitamina K, cinka i vitamina B grupe.

Ubrzava rad probave

Dinja će se razgraditi u periodu od 15 do 30 minuta. Kako biste dodatno ubrzali rad probavnog sistema i sprečili nastanak zatvora, dinju jedite na prazan želudac, zajedno s nekim drugim voćem koje se sporije razgrađuje. Odličan izbor su orašasti plodovi, kojima treba oko 4 sata da se razgrade. Možda ćete pomisliti da vas dinja nadima i uzrokuje nastanak gasova, ali to se događa samo ako je jedete s pogrešnim namirnicama. Probajte jesti dinju na prazan želudac, bez ičega, kako biste ustanovili odgovara li vašem probavnom sistemu ili ne.

 

 kucnilekar.com

Komentara
Očitavanje..