DOBRE VESTI: Ako ne volite da jedete POVRĆE, dovoljno je samo OVO da uvedete u ishranu

Odličan izvor vitamina, gvožđa, vlakana i antioksidanata.

Mnogi od vas ne vole da jedu povrće, ali ste svesni da treba da ga jedete zbog zdravlja.

Guši vas premala dnevna soba? Evo 9 načina da je „učinite“ većom

Lepa vest je da ne morate da jedete svo povrće, dovoljno je da to bude samo grašak.

Australija dobila potpuno novu vrstu kafe

Nutricionisti kažu da je ovo povrće toliko bogato važnim nutrijentima da je prava šteta ako ga ne jedete redovno.

Zahvaljujući visokom nivou proteina i vlakana, grašak će vam podići nivo energije, a ovo povrće sadrži i mnogo vitamina K, koji često ne unosimo u dovoljnim količinama, a od velike je važnosti za zdravlje kostiju.

Proteinska salata: Rijanin omiljeni obrok ne košta mnogo, a veoma je hranljiv

Grašak je odličan izvor vitamina, gvožđa, vlakana, antioksidanata i proteina, kaže nutricionista Džeki Linč.

Grašak

Grašak
Foto: Profimedia

Ovo povrće iz porodice mahunarki jedno je od svega nekoliko vrsta povrća koje su odlični izvori proteina, i upravo je to razlog zbog kojeg mnogi proteinski šejkovi u osnovi imaju sušeni grašak.

 

Svež ili smrznuti grašak odličan je dodatak smutijima, a donosmo vam i još tri dobra razloga da jedete više graška ovog leta.

Ovo povrće je sjajan izvor vitamina K, nutrijenta koji često previđamo, a od vitalne je važnosti za zdravlje naših kostiju. Vitamin K neophodan nam je da bismo mogli da stvaramo osteokalcin, koji kosti čini snažnijim jer pojačava kalcijum koji se koristi u procesu obnove koštanog tkiva.

 

Grašak je, takođe, pun i antioksidanata, vitamina C, E i cinka, kao i polifenola. Svi oni održavaju naš imunitet u dobrom stanju, tako da smanjuju rizik od infekcija.

Grašak

Grašak
Foto: Profimedia

Ovo povrće bogato je i nutrijentima koji su važni za zdravlje srca i krvnih sudova, jer sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina koje umanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Grašak je i odličan izvor B vitamina, koji takođe pozitivno deluje na zdravlje srca i umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ako redovno jedete ovo povrće, imaćete i više energije, pošto je grašak odličan izvor gvožđa, ali i vlakana koja su važna za održavanje nivoa šećera u krvi stabilnim. A kad nam je nivo šećera u krvi stabilan, nema padova energije niti „napada“ gladi u toku dana.

 

Kako da pripremite grašak, a da iskoristite sve ove važne nutrijente na najbolji mogući način?

Kuvajte ga što kraće, u što manjoj količini vode, tako smanjujete mogućnost da se vitamini rastvorivi u vodi (B i C) „izgube“ tokom pripremanja. A ako volite smutije, možete dodati šaku graška u svoj jutarni napitak.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..