EMOCIJE NEMAJU VEZE SA TIM: Evo kako zapravo birate ONOG PRAVOG!

Sve dosadašnje priče o muško-ženskim odnosima zaboravite.

Šta vam se prvo dopadne na muškarcu? Oči, osmeh, šarm? Šta je ono na šta padate? Šta god da je sada vaš odgovor, partnere birate po želji vaših gena. Da, čak ni emocije vam ne mogu garantovati da ćete sa nekim završiti.

Naučna studija koja je objavljena u časopisu “Nature” zaključuje da se malo toga skriva u načinu kretanja, tehnikama zavođenja ili najlepšem osmehu koji ste ikada videli, već da svaki čovek ima jedinstven sastav humanog leukocitnog antigena HLA.

On je inače zadužen za ispravan rad našeg imuniteta i odbranu od raznih virusa ili bakterija, ali i ključni faktor koji stvara hemiju odnosno privlačnost prema određenim osobama koje sretnemo tokom života.

profimedia-0177967533
Naučnici su pratili nivo privlačnosti kod 254 para i pokazalo se da različit HLA deluje na nivo želje za intimom i razmnožavanjem između muškarca i žene.

Studija takođe naslućuje da se u sastavu HLA krije i odgovor na pitanje zašto nas ponekad privlači, a ponekad odbija prirodni miris drugih osoba, ali treba uzeti u obzir da su u testiranju učestvovali muškarci i žene koji su već neko vreme parovi, pa su možda bili i pristrasni u želji da se pokažu što zadovoljnijima u vezi, piše tportal.hr.

Teorija o prirodnom mirisu kao glavnom izvoru privlačnosti između osoba potvrđena je već u više studija. Tako je Narodni zdravstveni list objavio rezultat studije biologa Klausa Videkinda iz 1995. Videkind je odredio tipove HLA kod 49 žena i 44 muškarca koji se nisu međusobno poznavali pa dao ženama da pomirišu majice muškaraca nakon što su u njima spavali dve noći zaredom.

Pokazalo se da su žene odabrale majice koje su nosili muškarci s različitim HLA-om od njihova, a neki od mirisa podsećali su ih na njihove trenutne ili bivše partnere.

Majice muškaraca s vrlo sličnim HLA-om žene su pak okarakterisale kao potpuno neprivlačne.

SD

Komentara
Očitavanje..