Evo kada treba da pijete hladnu, a kada MLAKU vodu i ZAŠTO!

Kada je reč i hidriranju tela, voda je voda i svejedno je da li je mlaka ili hladna, ali evo na koje stvari temperatura vode koju pijete može da utiče.

Voda sobne temperature učiniće vas manje žednim

Kada pijete mlaku vodu, bićete manje žedni, što možda nije loše imati na umu, posebno ako smatrate da pijete malo vode i da bi trebalo više.

– To može da bude opasno kada telo gubi vodu kroz znoj, pokušavajući da se rashladi. Budite svesni toga da ako pijete mlaku vodu, možda nećete biti žedni često koliko bi trebalo – kaže dijetetičarka Vanesa Riseto.

Voda

voda
Foto: Profimedia

Hladna voda je dobra posle treninga

Voda bilo koje temperature je dobra za rehidrataciju nakon treninga, ali hladnija voda je možda bolji izbor ako vam je vruće i znojavi ste.

– Hladna voda će vas rashladiti, što može biti od pomoći tokom treninga ili ako ste se previše zagrejali – kaže dr Džil Blejkvej.

Voda sobne temperature pomaže varenje

Za najefikasnije varenje preporučuje se da pijete vodu sobne temperature, možda čak i malo topliju od toga.

– U kineskoj medicini zagovaramo konzumiranje toplije vode jer ima dobar efekat na sistem za varenje – kaže dr Blejkvej. – Hladna voda može da stegne masti iz hrane i time oteža varenje.

Žena pije vodu

Foto: Profimedia

Hladna voda može da dovede do glavobolje

Jedna studija je pokazala da konzumiranje hladne vode može da bude uzrok glavobolje, tvrdi dr Blejkvej. A može čak i da poveća rizik od migrena.

Voda sobne temperature je dobra u borbi protiv konstipacije

– Za razliku od hladne vode, mlaka voda pospešuje cirkulaciju i opušta mišiće, što može da pomogne u borbi protiv konstipacije ili grčeva u stomaku – kaže dr Blejkvej.

Ako imate malo neprijatan osećaj u stomaku, čaša tople vode ili čaja može da vam opusti mišiće i pokrene stvari.

voda i slamčica

Foto: Profimedia

Hladna voda može da vam začepi sinuse

Dr Blejkvej kaže da, prema saznanjima studija, hladna voda može da učini sekret u sinusima gušćim, i samim tim da ih zapuši. Zato, ako ste bolesni i često morate da tresete nos, toplija voda može malo da vam pomogne.

Voda sobne temperature ubrzava metabolizam

Konzumiranje mlake vode povećava unutrašnju temperaturu tela, a to može da pomogne vašem metabolizmu, kaže dr Blejkvej.

Kada se sve sabere i oduzme, samo od vas i vaših ličnih preferencija zavisi da li ćete piti hladnu ili mlaku vodu, jer i jedno i drugo ima svojih prednosti.

Foto Pixabay
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije