Evo koja hrana HLADI, a koja GREJE organizam, kada je toplo jedite ove namirnice

Masne i slane namirnice podižu temperaturu.

 Jedan od načina kako smanjiti štetne posledice visokih letnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je upravo i pravilna ishrana, pored redovne hidratacije.

 

Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.

Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje telesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahteva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava telesnu temperaturu.

 

lubenica

Foto: Profimedia

 

Leti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu.

Posebno su štetne namirnice kao što su:

  • jako začinjena jela
  • pečena, pržena i pohovana hrana
  • masna mesa i mesni proizvodi
  • pića sa kofeinom
  • slatkiši
  • gazirina zaslađena pića
  • preterano rashlađena pića

Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećavaju, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.

 

Krastavac

Krastavac
Foto: Profimedia

 

Umesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, a najbolji izbor su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u proseku više od 80% vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.

 

povrće

povrće
Foto: Profimedia

 

Foto Profimedia/ilustracija
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..