Evo spiska NAJOTROVNIJEG voća i povrća!

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u telima dece i odraslih.

 

Međutim, ako samo dve nedelje ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu pada na nulu.

Evo zašto je važno da izbegavamo hranu tretiranu pesticidima:

Zdravlje mozga: U dokumentima iz 2008. godine navodi se da se brojni pesticidi smatraju neurotoskinima koji mogu da utiču na mozak sisara i ljudi. Istraživanja su pokazala da postoji jaka povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti – hroničnog i progresivnog poremećaja kretanja.

Rizik od raka: Tokom 2015. godine, Međunarodna agencija za istraživanje raka, obavestila je javnost da glifosat – najčešće korišćeni pesticid na svetu, verovatno izaziva rak.

U izveštaju iz 2011. godine otkriveno je da je glifosat između 60 i 100 odsto uzroka zagađenja vazduha. U Evropi, više od 40 posto podzemnih voda je pozitivno na glifosat, a Nemci su ovaj pesticid našli u ljudskom urinu. Glifosat je pronađen i u krvi ljudi pa čak i u majčinom mleku.

Zdravlje dece: Deca su podložnija toksinima od odraslih. Američka akademija za pedijatriju upozorila je da je izloženost pesticidima u ranom uzrastu povezana sa rakom kod dece, smanjenom kongitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Istraživanja su pokazala da predškolska deca izložena pesticidima imaju manju izdržljivost, lošiju koordinaciju očiju i lošiju kratkoročnu memoriju od dece koja nisu bila izložena istom nivou toksina.

porodica

Foto: Profimedia

Da bi se smanjio rizik od ovih bolesti, preporuka je da se izbegava kupovina ovog voća i povrća, osim ako nije organsko ili proizvedeno u vašoj bašti (jer vi znate koliko prskate voće i čime ga prskate):

1. Jagode

2. Jabuke

3. Nektarine

4. Breskve

5. Celer

6. Grožđe

7. Trešnje

8. Spanać

9. Paradajz

10. Čeri paradajz

11. Krastavac

12. Paprika babura

Testiranje pojedinih jagoda pokazalo je da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pesticida, dok su grožđe i paprike prskane sa 15 vrsta pesticida.

Ukoliko niste u mogućnosti da jedete organsku hranu ili sami da uzgajate istu, preporučujemo vam ČETIRI načina kako da operete voće i povrće od pesticida:

Pranje hladnom vodom

Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80 odsto pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom. Bitno je da dobro trljate voće i povrće rukama ispod mlaza vode. Takođe, morate da obratite pažnju na pukotine i da ih dobro operete (na primer, jabuka oko peteljke) jer se tu najčešće zadržavaju pesticidi.

Da bi se voće i povrće oslobodilo od pesticida najmanje 30 sekundi ga perite ispod mlaza vode.

Voće, zdravlje

Foto: Profimedia

Rastvor soli

U četiri šolje tople vode rastvorite dve kašike soli. U taj rastvor potopite voće ili povrće pa pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Posle toga operite namirnivce ispod mlaza hladne vode. Ovaj rastvor može da ošteti jagode pa se ne preporučuje da ih perete u njemu.

Rastvor sirćeta i vode

U činiju sipajte vodu i sirće u razmeri 2:1. U taj rastvor potopite voće i povrće i pustite da odstoji pola sata do sat vremena. Nakon toga operite namirnice pod mlazom hladne vode. Osim što ćete ga oprati od pesticida, voće i povrće će duže trajati nakon ovog pranja.

Domaći sprej

U raspršivač sipajte jednu šolju vode, dve kašike sirćeta, jednu kašiku limunovog soka. Isprskajte voće i povrće, sačekajte 30 sekudni, pa ga operite ispod mlaza hladne vode. Ovo funkcioniše ako ste u žurbi i ne možete da čekate da se voće dezinfikuje u rastvoru sirćeta ili soli.

Istraživanja su pokazala da je jedan od boljih načina uklanjanja pesticida sa voća i povrća – skidanje kore (ako je to moguće). Salati, paprikama i jabukama morate da odsečete one delove oko peteljki jer se tu nalazi najviše pesticida i bakterija.

Foto Pixabay
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..