Dakle, niko vam na granici neće zameriti ako u prtljažnik spakujete slatkiše, voće, hranu za bebe, vodu, sokove i nekoliko litara omiljenog alkoholnog pića. Naravno, suština je da ne preterujete. Ako idete u Grčku, ukupna vrednost potrepština koje ponesete sa sobom ne bi smela da pređe 300 evra po putniku.

Meso i mleko ne nosite na put
MESO I MLEKO NE NOSITE NA PUTFOTO: PROFIMEDIA

Kako saznajemo, propisi o unosu hrane u Grčku, Crnu Goru i Hrvatsku poprilično su ujednačeni, a mi vam otkrivamo šta u svaku od ove tri zemlje legalno možete da unesete kad krenete na odmor.

Ako putujete u Grčku:

* 5 kilograma svežeg voća i povrća, ali i hleb, keks, čokoladu i ostale konditorske proizvode, makarone, pirinač, vodu, sokove, 4 l vina, 12 l piva, 1 l žestokog pića s više od 22 % alkohola, kao i 2 l žestokog pića s manje od 22 % alkohola… Možete poneti i 2 kg mleka u prahu za bebe, kao i 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Ako putujete u Crnu Goru:

* 5 kg svežeg voća i povrća (osim krompira), 1 kg sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa, čajeva, 1 l žestokog pića u originalnoj ambalaži, 5 l flaširane vode, 5 l sokova i ostalog bezalkoholnog pića, 1 kg konzervirane hrane.

Ako putujete u Hrvatsku:

* 5 kg svežeg voća i povrća, hleb, keks, čokoladu i ostale konditorske proizvode, 2 kg mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, 5 l vina, 16 l piva, 2 l alkoholnog pića.

Violeta Nedeljković za Blic ženu