GODINAMA ME JE BILO BLAM DA SE IZUJEM: Ako nosite štikle, Katarinina ispovest može vam promeniti život

Njen problem je počeo već u 22. godini.
– Godinama sam se stidela da obujem otvorene sandale. Leta sam provodila u zatvorenoj obući, a na plaži sam uvek ispitivala poglede ljudi kako bih otkrila da li neko gleda u izvor moje najveće nesigurnosti. Tek sada sam svesna da čukljevi nisu samo estetski problem, već da ozbiljno narušavaju zdravlje, počinje svoju priču Katarina (31).

Ona je već u 22. godini počela da primećuje promene na svojim stopalima, a u početku je, kako kaže, to nije previše brinulo.

– Mislila sam da je samo reč o umoru izazvanom visokim štiklama i ignorisala sam problem. Nekoliko godina kasnije došla sam u situaciju da me je sramota da se izujem, ali i dalje nisam shvatala da imam zdravstveni problem. Za mene je to bilo isključivo pitanje lepote. Sve dok jednog dana nisam osetila takve bolove u stopalima da nisam mogla ništa da obujem. Tek tada sam shvatila da moram nešto da preduzmem, kaže ona.

profimedia-0280169958
Potraga za rešenjem je počela konsultacijom sa doktorom.

– Rečeno mi je da je uzrok problema često nošenje previsokih potpetica i da bi problem rešila operacija, ali za mene je to bilo previše. Oporavak je dug, a načula sam da čak i nakon operacije može da mi se vrati ista muka. Pokušavala sam sa narodnim receptima, melemima, lekovitim kupkama. Pomagalo je, ali kratkotrajno, iskrena je Katarina.

Jednom prilikom sedeći u čekaonici Doma zdravlja, pričala je sa jednom devojkom, ne sluteći da je našla rešenje.

– Imala je isti deformitet kao ja i ispričala mi je kako je kupila neko ortopedsko sredstvo, longetu od pene sa sistemom za podešavanje kako bi se prilagodila specifičnosti svakog stopala. Rešila sam da probam jer nisam imala šta da izgubim, čak je i cena bila smešna, oko 500 dinara. Svako veče pred spavanje sam stavljala longetu i malo-pomalo bol je počela da nestaje. Nakon nekog vremena, primetila sam i da mi se stopalo vraća u prirodan položaj, priča Katarina i dodaje da njenoj sreći nije bilo kraja kada je došao dan kada je ponovo mogla da obuje štikle.

– Ipak, više nisam zaluđenik kao pre. Nosim štikle, ali mi je udobnost na prvom mestu i savetovala bih svim devojkama da to imaju na umu, zaključuje Katarina.

Komentara
Očitavanje..