I baletanke i salonke mogu biti jednako udobne: Ovo gledajte kada kupujete cipele

Sedam saveta za pronalaženje udobnih cipela sa potpeticom:

1. Uhvatite cipelu za štiklu i kod prstiju. Đon bi trebalo da bude fleksibilan i savitljiv u prednjem delu, ali krut na ostatku cipele.

2. Potpetica bi trebalo da se nalazi tačno ispod sredine pete. Ako se nalazi previše napred ili nazad na cipeli imaćete problema sa ravnotežom.

3. Izaberite cipele čiji vrh ide u (umereni) špic i koji je duži od vaših prstiju jer prsti tako neće biti stisnuti ili, još gore, zgnječeni.

4. Pripazite da je deo cipele za prste dovoljno širok, odnosno da vas ne stiska.

5. Imajte na umu da cipela s punom štiklom bolje raspoređuje težinu i pruža potporu po celoj dužini stopala.

6. Testirajte mekoću dela za tabane tako da prstom pritisnete unutrašnji deo cipele za prste. Na dodir trebalo bi da bude lagano mekan, kao da je lagano postavljen.

7. Izbegavajte sintetiku. Nosite cipele od kože ili tkanine jer su to materijali koji dozvoljavaju koži da diše čime se smanjuje mogućnost pojave žuljeva.

Sedam saveta za pronalaženje udobnih ravnih cipela:

1. Tražite čvršće cipele. Stisnite deo cipele oko pete. Ako se peta može toliko presaviti da dotakne unutrašnji đon, cipela ne pruža dovoljnu potporu.

2. Držite cipelu za oba kraja i pokušajte da je presavijete. Ako se cipela može previše presaviti neće vam pružati dovoljnu potporu.

3. Patite li od bola u stopalima izaberite cipele koje nisu potpuno ravne, odnosno imaju malu potpeticu koja će ublažiti bol.

4. Izaberite cipelu s kožnim ili gumenim đonom koji će maksimalno umanjiti udarce pri hodanju.

5. Nosite cipele koje imaju kožni unutrašnji đon. Prozračan i savitljiv, kožni đon sprečava trenje i stvaranje žuljeva i oblikuje se prema stopalu.

6. Tražite cipele koje imaju zaobljen deo za prste jer on prati oblik stopala i dopušta prstima da se pomeraju.

7. Izaberite cipele čiji zadnji deo prijanja uz nogu i dovoljno čvrsto je drži kako biste izbegli ispadanje cipele s noge ili njeno urezivanje na peti.

izvor: Zadovoljna.hr

Foto: Shutterstock

Komentara
Očitavanje..