IDI, IDI, NESANICE: Jedan GUTLJAJ ovog čaja i zaspaćete kao beba, a tek šta će UČINITI za vaše ZDRAVLJE!

Nesanice: Ono što majčinu dušicu čini lekovitom i posebnom su njena esencijalna ulja, a glavna supstanca kojoj se pripisuju lekovita svojstva majčine dušice je timol koj ima snažna antiseptička svojstva.

Timol pomaže u podizanju omega 3 asnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje. Ova biljka nema nijedan štetan sastojak, pa čaj od majčine dušice možete da pijete uvek, u neograničenim količinama.

 

Čisti disajne puteve

Majčina dušica ima sposobnost da očisti disajne puteve, umanjuje probleme nastale gomilanjem gasova i deluje umirujuće na nerve. Odličan je izvor vitamina K, C i A, kao i gvoždja, mangana, bakra, cinka, kalcijuma, fosfora, riboflavina. Minerali u majčinoj dušici poboljšavaju funkcionisanje mazga, održavaju zdravlje kostiju i kože. Samo 2 kašičice zadovoljava čak 20% dnevnih potreba za gvoždjem.

Proizvodi bela krvna zrnca

Zahvaljujući vitaminu C koji ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta, tako što potpomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca što je ključno za jak imuni sistem.Majčina dušica eliminiše slobodne radikale, opasne nusproizvode ćelijskog metabolizma koji uništavaju zdravlje ćelija i na taj način jača imunitet i smanjuje šanse za nastanak raka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ecomedico (@ecomedico) on

Efikasna u borbi protiv gljivica i bakterija

Eterična ulja koja se nalaze u majčinoj dušici su karvakol, borneol i geraniol, koji zajedno čine ovu biljku izuzetnom protiv bakterija i gljivica. Čaj od majčine dušice ima antiseptičko dejstvo i efikasan je kod kašlja i preporučuje se kao napitak koji pomaže u varenju jer smanjuje nadutost.

Takodje, majčina dušica smanjuje nivo lošeg holesterola, pomaže kod bolova u želucu, utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i bolju cirkulaciju.

 

Pravilna priprema

Čaj od majčine dušice se priprema od suvog lišća. Uzmite 1 kašičicu suve biljke i prelijte sa 2 dl vrele vode i ostavite da odstoji 30 minuta i procedite. Veoma je bitno da poklopite čaj jer majčina dušica ima sastojke koji su lako isparljivi.

Ukus se može opisati kao zemljani zahvaljujući gvoždju, pa je najbolje u čaj dodati malo meda i limuna.

Kupka za dobar san

U kadu sa toplom vodom sipajte oko 100 grama majčine dušice. Ova kupka je odlična i za vaše mališane za zdrav san. Poželjno je da dete u kupki bude oko pola sata pre spavanja.

 

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..