Tako svoju priču počinje blogerka Aleks Aleksander, ističući da je ovo stvar koja može da se dogodi svakoj ženi.

– Pre nego što krenete da bežite od svega što ima penis, treba da vam kažem da sam pre toga imala delimičnu histerktomiju, ali i podvezivanje jajnika. Pored toga, pre nekoliko godina sam se i porodila. A da, i moj muž ima penis veličine prosečne limenke nekog od gaziranih sokova.

E sad, da pređemo na stvar. Tog konkretnog dana imali smo naročito grub seks a zaboravili smo na lubrikant. Seks je što se mene tiče bio bolan jer je stalno udarao u moj grlić materice. Međutim, kako ja uživam u tom bolu, nisam ga sprečavala. Onda, kada se seks završio, osetila sam da nešto nije u redu. Osetila sam neku težinu tamo dole. Onda sam ustala da piškim i, iako mi se strašno piškilo, ni kap nije htela da izađe iz mene, pa sam morala da se naprežem.

Vraćala sam se u sobu, a muž je vrisnuo. Pogledao me je dole i pitao me kakva je to „čudna roze krofna“. Nisam imala pojma o čemu priča, pa me je slikao i pokazao mi roze masu koja je curila iz mene. U tom trenutku sam shvatila da mi je ispala vagina.

Vaginalni prolaps se često dešava starijim porodiljama
VAGINALNI PROLAPS SE ČESTO DEŠAVA STARIJIM PORODILJAMAFOTO: PROFIMEDIA

ŠTA JE TAČNO VAGINALNI PROLAPS?

To što je Aleks prošla zove se vaginalni prolaps, i sa njim se susreće većina žena.

– Većina žena to će osetiti kao da ih nešto pritiska odozdo. Dosta njih napipaće u jednom trenutku i deo vagine ili materice. Dešava se kada popuste mišići poda karlice, i to uglavnom ženama koje su kasnije rodile, ali može da se desi i mlađim ženama. Uglavnom su uzroci naporni ili loše vođen porođaj, ali uzrok može da bude i neka hirurška intervencija. Kada do prolapsa dođe, često se desi da ženama ispadne materica, bešika a često i debelo crevo – kaže dr Svetlana Minić i dodaje da, iako ovakvi slučajevi izgledaju strašno, lako se leče hirurškom intervencijom.

A šta se desilo sa Aleks?

– Svaki lekar kaže da je operacija najbolje rešenje, ali ja sam ga izbegla. U zavisnosti od situacije, operacija uključuje zašivanje vagine ili operativno vraćanje organa na mesto. Mene su obe opcije izbezumile, a imala sam sreću da je moj slučaj izuzetno redak i stvari su se manje-više unormalile nakon što je lekar sve vratio na mesto.

T.G.