Iskreno pismo muža: Posle godinu i po dana, znam da brak nije za mene jer…

Pismo jednog muža supruzi, u kojem joj objašnjava svoje razloge zašto nije dobar za brak, može da vam pomogne da nešto uradite sa svojim brakom, ako više nema prave i istinske ljubavi, bar ne one kao s početka braka

Draga moja, pošto smo u braku proveli godinu i po, nedavno sam došao do zaključka da brak nije za mene. Ali pre nego što počneš svašta nešto da pomišljaš, pročitaj ostatak pisma…

I pored velike želje za brakom, opet sam imao izvesne strahove i nesigurnosti oko samog stupanja u novi život. Što smo se više mi i naše porodice bližili toj odluci, sve me je više hvatao strah. Jesam li spreman? Jesam li doneo dobru odluku? Da li si ti osoba s kojom želim da provedem ostatak života? Da li ćeš me usrećiti? A onda sam jedne presudne noći podelio svoje misli i brige s svojim ocem. Možda svako od nas u životu prođe kroz momente kada se čini kao da je vreme zastalo i sve oko tebe se ureže u pamćenje, obeleživši taj momenat kao onaj koji nećete nikad zaboraviti. Očev odgovor je za mene bio takav.

S osmehom na licu, reče mi: „Sine, ti si veoma sebičan. Jednostavno je: brak se ne svodi samo na tebe. Ti se ne ženiš da bi sebe usrećio, ti se ženiš kako bi nekog drugog usrećio. Brak se ne svodi samo na tebe, već na tvoju porodicu. Ne samo na vaše porodice, već razmisli i o vašoj budućoj deci. Ko bi voleo da ih s tobom odgaja? Ko želiš da na njih najviše utIče? Sine, brak nije za tebe. Ne svodi se samo na tebe. Brak je važan zbog osobe koju oženiš“.

U tom sam momentu shvatio da si ti prava žena za mene, ona koju želim da oženim.

Shvatio sam da želim tebe da usrećim, da te vidim kako se svaki dan smeješ, da te zamajavam svaki dan. Poželeo sam da budem deo tvoje porodice i moja je porodica poželela da ti budeš deo nas. I setivši se dana kad sam te vidio kako se igraš s mojim malim sestrićima, znao sam da si baš ti ona s kojom želim da osnujem porodicu, vlastiti dom.

Savet mog oca je za mene bio šokantan. On se suprostavlja današnjoj viziji života, odnosno, ako te nešto ne čini srećnim, vrati ga na policu i uzmi nešto novo i drugačije. Ne, istinski brak i ljubav se nikad ne vrte samo oko jedne osobe.

Radi se o osobi koju volite – njenim potrebama, željama, nadama i snovima. Sebičnost nas pita: „A šta ja tu dobijam?“, dok Ljubav pita: „Šta to mogu dati?“ Nedavno si me naučila kako da volim nesebično. Mnogo meseci moje srce su ispunjavali strahovi i ozlojeđenost.

A tada, nakon što više nisam mogao izdržati pritisak, emocije su izbile. Eksplodirao sam. Bio sam bezosećajan. Bio sam sebičan. Ali umesto da vlastitom sebičnošću odgovoriš na moje ponašanje, ti si učinila nešto predivno – iskazala si svoju ljubav prema meni. Bez obzira na sav bol koji sam ti naneo, ti si me primila u naručje i utešila moju dušu. Shvatio sam da sam zaboravio očev savet. Dok si ti čitavo vreme s mnom bila kako bi me volela, moj se deo braka sveo samo na moje potrebe.

Zbog toga sam zaplakao i obećavam ti da ću se truditi da postanem bolji. Svima vama koji čitate ovaj članak – venčani, skoro pa venčani, neženje – želim da znate da brak nije za vas. Nijedna prava međuljudska veza ili ljubav nisu zbog vas. Ljubav je bitna zbog osobe koju volite. Neočekivano, što više istinski volite neku osobu, više ćete ljubavi da dobijete zauzvrat. I ne samo od vaše bolje polovine, već i od njenih prijatelja i porodice i hiljada drugih ljudi koje nikad ne biste ni upoznali da ste ostali usredsređeni samo na sebe. Uistinu, ljubav i brak nisu za vas  Oni su za druge…

Super žena.

 

 

Komentara
Očitavanje..