IZMERITE OBIM STRUKA I VELIČINU GRUDNJAKA: Ove brojke vas upozoravaju na vaše zdravstveno stanje

Ovde su centimetri bitni. 

Možda vam deluje banalno ali ove brojke vam mogu reći mnogo toga o vašem zdravlju.

1. Da li je obim vašeg struka veći od 78cm?

Za svakih 2,54cm preko ove vrednosti, rizik od kancera debelog creva povećava se za 3%. Obim struka je takođe dobar indikator rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa i hipertenzije. Umanjenje obima kroz dijete i fizičke aktivnosti smanjuje rizik od svih pomenutih oboljenja.

salo na stomaku

Foto: Profimedia

2. Da li je veličina vašeg grudnjaka 80D ili više?

Broj grudnjaka 80 je prosečan, a korpa D namenjena je ženama sa velikim (ali ne prevelikim) grudima. Ipak, statistike pokazuju da žene sa ovom veličinom grudnjaka imaju bolove u leđima zbog pritiska na kičmu. U tom slučaju, pilates vežbe će pomoći – njima ćete ojačati mišiće centralnog dela tela koji pružaju oslonac kičmi.

3. Da li je obim vaših butina (pojedinačno) veći od 58,4cm?

Ako je tako, onda ste izloženi većem riziku od srčanih oboljenja, tvrde eksperti. Sa druge strane, previše mršave butine mogu da ukažu na nedovoljno ukupne mišićne mase, što znači neadekvatno iskorišćavanje insulina – hormona koji pretvara šećer iz krvi u energiju. To povećava rizik od nastanka dijabetesa, a posledično i srčanih oboljenja.

4. Da li ste viši od 174cm?

Američki naučnici otkrili su da visina preko ove vrednosti neznatno povećava rizik od kancera dojke. Razlog? Hormoni rasta mogu uzrokovati uvećanje tkiva mlečnih žlezda. Ali nemojte da brinete, već redovno kontrolišite dojke.

5. Da li možete jasno da vidite dalje od 20 metara?

Stanite na ovoj udaljenosti od parkiranog automobila. Ukoliko je vaš vid normalan trebalo bi jasno da vidite brojke i slova na registraciji, a ako ne možete to, obavezno idite kod oftamologa. Iako je vaš vid ranije bio savršen, od sredine četrdesetih godina života on počinje da slabi, bilo na daljinu ili blizinu. Upravo zbog toga, moguće je da će vam biti potrebne dioptrijske naočare, ili kontaktna sočiva.

naočare

Foto: Profimedia

6. Da li možete da izdržite 30 sekundi radeći plenking?

Lezite na stomak, postavite laktove i nadlanice iznad grudi, a potom se podignite od poda odgurujući se stopalima. Ispravite leđa i zadržite se u ovom položaju 30 sekundi. Ako ne možete, onda to znači da su vam mišići centralnog dela tela slabi, što izaziva bolove u donjem delu leđa i lošu ravnotežu. Ojačajte ovaj deo tela redovnim vežbama.

Komentara
Očitavanje..