JOGURT: Ovo su sve njegove blagodeti , ali ne bilo kojeg!

Jogurt može da se pokaže delotvornim kod osoba koje često imaju infekciju urinarnog trakta, ali to, naravno, nije sve…

Jogurt se već vekovima koristi kao lekovito sredstvo raznovrsnog dejstva, a naučnici su tokom godina otkrili koliko je on zaista koristan. Evo nekih dejstava koje mu se prepisuju.

Otklanjanje kandidijaze

Gljivicu Candidu albicans koja prirodno naseljava unutrašnjost vagine drugi prisutni organizmi drže pod kontrolom.

Samo kada se razmnožava, ona izaziva svrab i peckanje svojstveno kandidijazi, a učestalost pojava infekcije značajno opada kod žena koje dnevno uzimaju 250 ml jogurta sa živim bakterijskim kulturama, pokazuju istraživanja.

Samo se prethodno uverite da je infekcija koju imate zaista kandidijaza; lečenje bakterijske infekcije jogurtom će pogoršati problem.

Zaštita bešike

Jogurt može da se pokaže zaista delotvornim kod osoba koje često imaju infekciju urinarnog trakta.

Finski naučnici su dokazali da je kod žena koje piju najmanje tri šolje jogurta nedeljno za 80 procenata manja mogućnost da pate od ovih upornih infekcija, piše reader’s digest.

 

Šta tražiti?

Nemojte pretpostavljati da sve vrste jogurta koje se prodaju po supermarketima sadrže korisne bakterije.

Potražite one na čijoj etiketi piše „živ“, „aktivan“ ili „bio“. A kako biste obezbedili da unosite što je više moguće ovih živih organizama, kupujte i pijte jogurt što je moguće više vremena pre isteka njegovog roka trajanja.

 

Jačanje imuniteta

Stručnjaci tvrde da konzumiranje dve šolje jogurta sa živim bakterijskim kulturama na dan može da učetvorostruči nivo gama-interferona, proteina koji proizvode bela krvna zrnaca, a koji pomažu imunom sistemu u borbi protiv mikroba.

FreePik

Preventiva kancera

Acidofilus (vrsta mikroba) iz jogurta nije lek protiv raka, ali se pokazalo da pomaže u predupređivanju ponovnih pojava tumora kod pacijenata koji su se lečili od raka bešike. Izgleda da ove korisne bakterije mogu da spreče štetne bakterije u organizmu da proizvedu supstance koje izazivaju rak kada reaguju sa hranom.

Izgradnja jakih kostiju

Mnogi ljudi imaju intoleranciju na laktozu, pa se zato klone mleka, a time i kalcijuma neophodnog za jačanje kostiju koji se u njemu nalazi. Jogurt sa živim bakterijskim kulturama može da bude alternativa koja je laka za varenje – on čak sadrži više kalcijuma od mleka, odnosno više od 400 mg ovog minerala u jednoj šolji.

Foto FreePik FreePik
Izvor/Autor Informer.rs
Komentara
Očitavanje..