Kako da pripremite dete za odlazak u vrtić?

Polazak deteta u vrtić predstavlja jedan od ključnih momenata u njihovom razvoju i važan korak za celu porodicu. Mnogi roditelji se suočavaju sa izazovima i pitanjima kako najbolje pripremiti svoje mališane za ovu novu fazu života. Uz pažljivo planiranje i podršku, odlazak u vrtić može biti pozitivno iskustvo za decu i roditelje.

U ovom tekstu ćemo vam dati nekoliko saveta, kako da prvo iskustvo u vrtiću detetu ne bude strašno, tako da svaki dan poželi da se vrati.

Šta spakovati detetu za vrtić?

Kada je reč o pripremi stvari za vrtić, važno je da dete ima sve što mu je potrebno za udoban boravak. Osim osnovnih stvari razmislite o tome šta bi moglo dodatno da olakša detetu boravak u vrtiću.

 • Obavezno mu spakujte rezervnu odeću u slučaju da se dete isprlja ili pokvasi tokom boravka.
 • Zatim obuću u kojoj će da šeta u vrtiću, mi preporučujemo da to budu lagane patofne ili papuče u kojima će moći slobodno da se kreće. Postoji veliki izbor papuča za devojčice i dečake koji će doprineti dodatnoj udobnosti.
 • Flašica vode i hrana su neophodni kako bi dete imalo dovoljnu količinu energije u toku dana.
 • Još jedan savet da mu olakšate odlazak i vreme dok se ne prilagodi je da mu spakujete omiljenu igračku ili knjigu, bilo šta uz šta će se umiriti kada se oseća nesigurno ili tužno.

Razgovarajte sa detetom o vrtiću i pripremite ga na vreme

Razgovor sa detetom o vrtiću treba da bude otvoren i podržavajući. Recite mu šta vrtić predstavlja, kako će se tamo igrati, učiti i upoznavati nove prijatelje. Koristite jednostavan jezik prilagođen njihovom uzrastu kako bi što bolje razumeli.

Objasnite mu da je to mesto gde će moći da se igra, crta, uči i upozna nove drugare. Dajte mu do znanja da će moći da se obrati svom vaspitaču za sve što mu je potrebno, kako ga ne bi bilo strah od nepoznate odrasle osobe. Najvažnije je da poveže vrtić sa zabavom.

Priprema deteta za odlazak u vrtić nije samo fizička, već i emocionalna. Važno je obratiti pažnju na detetove emocije i pružiti mu podršku tokom ovog perioda. Podstaknite ga da izrazi svoje strahove, brige i radosti vezane za odlazak u vrtić.

 • Možete podržati emocionalnu pripremu tako što ćete pričati sa njim o svom iskustvu ili iskustvu drugih mališana.
 • Čitajte knjige ili gledajte crtane filmove koji prikazuju priče o odlasku u vrtić i kako su se deca snašla.
 • Igrajte se uloga sa detetom kako bi imali priliku da isprobaju različite situacije koje ih očekuju.

Postepno uvodite rutinu vrtića, tako što ćete ga na vreme navikavati na određen ritam spavanja, rano ustajanje, oblačenje u određeno vreme, vreme za igru ili odmor. Za početak, navijajte alarm u vreme kada će se dete buditi za vrtić, a zatim postepeno uvodite ostale aktivnosti. Ovo će mu pomoći da se lakše adaptira kada zvanično i krene.

Posetite vrtić zajedno i održavajte odnos sa vaspitačima

Poseta vrtiću pre početka može biti od velike pomoći kako bi dete steklo osećaj sigurnosti i upoznalo okolinu u kojoj će provoditi vreme. Tokom posete, istražite prostorije vrtića, igračke, dvorište i upoznajte se sa vaspitačima. Ovo će detetu pomoći da se oseća prijatnije kada dođe prvi dan.

Održavanje dobrog odnosa sa vaspitačima je ključno za uspešan boravak deteta u vrtiću. Daćemo vam nekoliko saveta kako da to postignete.

 • Redovna komunikacija je od velike važnosti. Postavljajte pitanja i izrazite svoje brige i interesovanja u vezi sa detetom.
 • Pokažite poverenje u vaspitače i njihov rad. Verujte da će se brinuti o vašem detetu na najbolji mogući način. Ako imate poverenja u njih, dete će osetiti vašu sigurnost i lakše će se prilagoditi vrtiću.
 • Budite otvoreni za saradnju sa vaspitačima kako biste zajedno radili na dobrobiti deteta. Delite informacije o detetovim interesovanjima, navikama i potrebama. Na taj način ćete omogućiti vaspitačima da bolje razumeju dete i pruže mu podršku koja mu je potrebna.
 • Ako je moguće učestvujte u aktivnostima koje organizuje vrtić i u sastancima sa drugim roditeljima i vaspitačima. Takođe, pružite podršku vaspitačima u radu i zahvalite se na njihovom trudu.

Podrška detetu prilikom prilagođavanja

Prilagođavanje na novu sredinu može biti izazovno za dete. Očekujte da će mu trebati vremena da se navikne na novu okolinu, vaspitače i drugu decu. Budite strpljivi i pružite mu podršku i ljubav tokom ovog perioda. Ohrabrite dete da se igra sa drugom decom i upozna nove prijatelje. Podstaknite ga da postavlja pitanja i izražava svoje emocije vaspitačima.

Pohvaljujte dete za svaki uspeh, ma koliko mali bio. Podstaknite ga da istražuje i uči nove stvari, ali ga u isto vreme učite važnosti tolerancije i poštovanja prema drugima.

Na kraju dana, provedite vreme sa detetom razgovarajući o svakodnevnim iskustvima u vrtiću. Pitajte ga šta je radio, koga je upoznao i kako se oseća. Ovo će mu pomoći da procesuira svoje emocije i izgradi samopouzdanje.

Polazak u vrtić može biti veliki korak za celu porodicu, ali uz podršku i pripremu, dete može imati pozitivno iskustvo i razviti važne veštine za budućnost. Budite strpljivi, otvoreni i podržavajući tokom ovog procesa, i ne zaboravite da slavite svaki uspeh, bez obzira na veličinu.

Komentara
Očitavanje..