Kako do proleća da smršaš bez gladovanja i stroge dijete

Kako do proleća da smršaš bez gladovanja ! Kako to rade takmičari emisije Najveći gubitnik i šta možemo naučiti iz ovog šoua?

Novogodišnji praznici su prošli i sada je idealno vreme da se bacite u proces mršavljenja. A kako da dovedete liniju do savršenstva bez gladovanja i previše restriktivnih dijeta, objasnila je za portal Zadovoljna.rs nutricionistkinja Maja Štiklica.

Pored saveta o zdravom mršavljenju, nutricionistkinja je govorila i o emisiji Najveći gubitnik, kada je objasnila kako takmičari ove emisije gube kilograme.

Pre ulaska u kuću svi učesnici Najvećeg gubitnika su prošli redovni sistematski pregled gde je pored specijalističkih pregleda odrađena i kompletna krvna slika.

Zatim su svi došli kod nutricionistkinje Maje Štiklice na pregled gde im je ona pored lekarske dokumentacije uzela i ličnu anamnezu – šta vole od namirnica, šta ne, koje su njihove navike…

„Nakon svih pregleda ustanovljeno je da svi učesnici imaju metabolički problem insulinske rezistencije i prvi jelovnici su bili koncipirani na insulinskom sređivanju.

Gledali smo da se za par nedelja to sredi radi lakšeg obavljanja fizičke aktivnosti i boljih rezultata u procesu mršavljenja. Zato se prvih nedelja daju jelovnici koji su koncipirani na insulinskom sređivanju.

Ovakvi jelovnici su bazirani na 3-4 obroka u toku dana, bez grickanja između obroka, a izbor namirnica zavisi od indeksa insulinske rezistencije, nema gladovanja i kalorijski unos je individualno proračunat za svakog takmičara“, kaže nutricionistikinja Štiklica.

Nakon mesec dana od insulinskog sređivanja, a u dogovoru sa trenerima se prave novi jelovnici, određuje se nov kalorijski unos – vodi se računa o odnosu nutrijenata u jelovniku sve na osnovu plana treninga i raznih izazova koje će takmičari imati u toku serijala.

Samo sa ovako koncipiranim jelovnicima i fizičkom aktivnošću može se očekivati uspeh u gubljenju kilograma.

Kako zdravo da smršam?

Sve one koji počnu s procesom mršavljenja zanima kako izgubiti masti na zdrav način. Upravo ovo objasnila je naša sagovornica.

„U dnevnom režimu ishrane treba da uključimo složene ugljene hidrate dok proste ili koncentrovane treba izbegavati jer takve namirnice drastično podignu nivo šećera u krvi i logično da treba i dodati insulina da se izluči“, kaže Štiklica.

Osnove dijetoterapije kod topljenja masti su:

Četiri obroka u toku dana.

Razmak između obroka četiri sata.

 

Nema grickanja između obroka.

Odgovarajući izbor namirnica – momentalno isključujemo namirnice koje dovode do velikog skoka šećera u krvi, a samim tim i do velike količine insulina.

Izbaciti gazirane sokove, hranu iz fast fooda, energetska pića i sve napitke koji su industrijskog porekla, slatkiše, grickalice, pekarske proizvode.

Adekvatna termička obrada namirnica.

Fizička aktivnost je pored dijetoterapije presudna u sagorevanju masti.

I pored ovih saveta, većinu ljudi koji krenu na dijete muči jedno pitanje – šta da rade kada postanu nervozni jer ne smeju da jedu ono što bi želeli.

„Najbolja ishrana za mršavljenje podrazumeva na prvom mestu disciplinovan odnos prema obrocima.

Nemojte jesti brzo i s nogu. Posvetite se svakom obroku. Žvaćite pažljivo, nemojte samo gutati nesvažakanu hranu.

Zdrav odnos prema svakom zalogaju je jako bitan. Ukoliko se u toku mršavljenja javi žudnja za slatkišima, pojedite kockicu crne čokolade ili 2-3 komada suve voćkice odmah nakon obroka.

Nemojte zanemarivati signal koji vam šalje mozak ako ručate i već razmišljate s čim biste se mogli zasladiti odmah u okviru tok obroka.

Mozak voli koncentrovane šećere i sve dok ste na početku promene ishrane, žudnja za slatkim će se javljati.

Kako vreme odmiče, želja za gaziranim sokovima ili koncentrovanim šećerima će isčeznuti. Budite istrajni“, savetuje nutricionistkinja.

A kako na takmičare Najvećeg gubitnika utiče nedostatak hrane na koju su navikli?

„Učesnici Najvećeg gubitnika ušli su u kuću sa velikom motivacijom i sa željom da istraju i da ostanu dosledni jer su više puta pokušavali sami da smršaju sa raznim instant dijetama koje su bile neuspešne.

Jelovnici učesnika su koncipirani kreativno, tako da obroci manje više podsećaju na obroke koje su oni imali van emisije.

Više se radi o psihološkom efektu. Primera radi – juneća pljeskavica u tortilji, giros iz tiganja, cezar salata sa dresingom…

Naravno sve je ovo moguće izvesti sa pravilnom termičkom obradom – kuvanje u vodi, pečenje na suvom vazduhu, na gril ploči…

Namirnice koje se lakše vare i sam način pripreme utiču i na to da one sačuvaju nutritivnu vrednost“, rekla je nutricionistkinja.

Nutricionistkinja Štiklica dotakla se i toga koliku ulogu u gubitku kilograma igra pravilna ishrana, a koliko fizička aktivnost.

„Suština i uspešnost celog programa mršavljenja jeste da uz promenu režima ishrane obavezno mora da se uključi i fizička aktivnost.

Uloga pravilne ishrane i fizičke aktivnosti je podjednaka i ona se određuje individualno. Fizička aktivnost nije samo vežbanje u teretani, već u to spada i lagana šetnja, brzi hod, plivanje…

Ako samo promenite režim ishrane, a da pri tom ne uključite nikakvu fizičku aktivnost, možete očekivati samo par kilograma dole.

To važi i ako uključite fizičku aktivnost, a ništa niste promenili u svojoj ishrani – i dalje se na vašem meniju nalaze prerađena hrana, slatkiši i industrijski proizvodi…

Onda ni vežbanje nema efekta“, objašnjava nutricionistkinja.

Ove nedelje kuću Najvećeg gubitnika napustio je i drugi takmičar i u kući ih je ostalo 14.

Emisiju „Najveći gubitnik“ gledajte od ponedeljka do četvrtka u 20:30h na TV Nova, a najzanimljivije detalje emisije pratite na zvaničnim profilima na InstagramuFacebooku i YouTube-u.

Foto Pexels
Izvor/Autor Zadovoljna
Komentara
Očitavanje..