Kako pripremiti dete za prvog kućnog ljubimca?

Dovođenje kućnog ljubimca u svoju porodicu može biti divno iskustvo, posebno za decu.

Može ih naučiti odgovornosti, empatiji i druženju. Međutim, pre nego što svom detetu predstavite kućnog ljubimca, važno je da ga pripremite za odgovornost i posvećenost koja dolazi sa posedovanjem kućnog ljubimca. U ovom postu na blogu ćemo proći kroz nekoliko saveta kako da pripremite svoje dete za kućnog ljubimca.

#1 Razgovarajte sa svojim detetom o odgovornostima posedovanja kućnog ljubimca

Pre nego što dovedete kućnog ljubimca u svoj dom, važno je da imate otvoren i iskren razgovor sa svojim detetom o tome šta znači imati kućnog ljubimca.

Razgovarajte sa njima o obavezama koje ih čekaju, kao što su hranjenje, šetnja i čišćenje za kućnim ljubimcem. Sve za vašeg ljubimca pronađite u online pet shop-u unapred i objasnite detetu kako će pravilno hraniti svog ljubimca, menjati mu vodu i šetati ga ili čistiti kavez/pesak, pre nego što on stigne u vaš dom.

Na taj način shvatiće da je posedovanje kućnog ljubimca velika obaveza i da će morati da se brine o njemu svaki dan.

#2 Počnite sa kućnim ljubimcem koji nije previše zahtevan

Ako vaše dete nikada ranije nije imalo kućnog ljubimca, dobra je ideja da počnete sa kućnim ljubimcem koji nije preterano zahtevan za održavanje, kao što je ribica ili hrčak.

Ovo će vašem detetu dati priliku da nauči o vlasništvu nad kućnim ljubimcima bez da bude preopterećeno s previše odgovornosti. Jednom kada vaše dete pokaže da je dovoljno odgovorno da se brine o kućnom ljubimcu koji zahteva više pažnje, možete razmisliti o tome da u svoje domaćinstvo dovedete mačku ili psa.

#3 Naučite svoje dete kako da komunicira sa životinjama

Važno je da naučite svoje dete kako da komunicira sa životinjama pre nego što uvedete kućnog ljubimca u svoj dom.

To uključuje učenje da polako i mirno prilaze životinjama, da budu nežni kada ih maze i da poštuju njihov prostor. Takođe možete naučiti svoje dete kako da čita govor tela životinje, što mu može pomoći da razume kada se životinja oseća uplašeno ili ugroženo.

#4 Uključite svoje dete u proces izbora kućnog ljubimca

Kada je u pitanju izbor kućnog ljubimca, važno je da u proces uključite svoje dete.

Povedite svoje dete sa sobom u prodavnicu za kućne ljubimce ili sklonište za životinje i pustite ga da učestvuje u izboru kućnog ljubimca. Ovo će pomoći vašem detetu da se oseća uključeno u proces i takođe će mu pomoći da shvati da je kućni ljubimac njihova odgovornost.

#5 Postavite pravila i granice

Pre nego što dovedete kućnog ljubimca u svoj dom, važno je da postavite pravila i granice za svoje dete.

Ovo uključuje stvari poput toga gde je kućnom ljubimcu dozvoljeno da ide u kući, a gde ne, kao i ko je odgovoran za hranjenje i šetnju kućnog ljubimca i šta treba učiniti ako se ljubimac razboli. Postavljanjem ovih pravila i granica možete osigurati da vaše dete razume svoje odgovornosti i da je kućni ljubimac siguran i srećan u vašem domu.

#6 Napravite raspored

Kreiranje rasporeda obaveza za brigu o kućnim ljubimcima vašeg deteta može biti od pomoći u osiguravanju da se o kućnom ljubimcu pravilno brine!

Ovo može uključivati stvari poput vremena hranjenja, šetnje i rasporeda čišćenja. Kreiranjem rasporeda takođe možete pomoći svom detetu da razvije dobre veštine upravljanja vremenom.

#7 Model odgovornog vlasništva kućnih ljubimaca

Kao roditelj, važno je da modelujete odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca za svoje dete.

To znači da se sami brinete o kućnom ljubimcu kada vaše dete to nije u mogućnosti, kao i da pokažete svom detetu kako da komunicira sa kućnim ljubimcem na pozitivan i način pun poštovanja. Pri izboru ljubimca treba da razmotrite koliko slobodnog vremena imate. Psi su po prirodi zahtevniji od drugih ljubimaca jer ih je potrebno svakodnevno šetati.

Ipak, ne dajte da vas to obeshrabri jer se uz dobru organizaciju sve može postići, a i postoje rase pogodne za zauzete osobe, koje mogu da provode vreme same u stanu i strpljive su. Modeliranjem odgovornog posedovanja kućnih ljubimaca, možete pomoći svom detetu da shvati važnost brige o svom ljubimcu.

#8 Ohrabrite svoje dete da se poveže sa kućnim ljubimcem

Podsticanje vašeg deteta da se poveže sa svojim ljubimcem može biti odličan način da im pomognete da razviju jak odnos sa životinjom.

Ovo može uključivati stvari kao što su igranje sa kućnim ljubimcem, razgovor i maženje. Podstičući svoje dete da se poveže sa svojim ljubimcem, možete mu pomoći da razvije empatiju i saosećanje prema životinjama.

 

dete i pas naslonjeni na drvenu ogradu
Dete i pas naslonjeni na drvenu ogradu

#9 Pratite interakciju vašeg deteta sa kućnim ljubimcem

Iako je važno ohrabriti svoje dete da se poveže sa svojim ljubimcem, takođe je važno pratiti njihovu interakciju sa životinjom, pogotovo ukoliko je dete mlađe.

Ovo uključuje uveravanje da se vaše dete ponaša prema ljubimcu s poštovanjem i da se ne upušta u grubu igru ili zadirkivanje. Takođe treba da pratite ponašanje kućnog ljubimca kako biste bili sigurni da mu je udobno i da se ne oseća ugroženo ili uplašeno.

#10 Budite spremni za izazove

Dovođenje kućnog ljubimca u svoj dom može biti divno iskustvo, ali može doći i sa izazovima.

Važno je da budete spremni za ove izazove i da imate plan za njihovo suočavanje. Ovo može uključivati stvari kao što su obuka kućnog ljubimca, neočekivani temperament ljubimca, kao i bavljenje zdravstvenim problemima koji se mogu pojaviti.

Kao što vidite, adekvatna priprema vašeg deteta za prvog kućnog ljubimca je bitna i kroz razgovor sa svojim detetom o odgovornostima shvatićete da li je ono dovoljno zrelo za ovu ulogu i naučiti ga kako da komunicira sa životinjama na pravilan način! Kućni ljubimac ulepšaće svakodnevicu ne samo vašem detetu, već i čitavoj porodici, a naučiće vas usput mnogim važnim životnim lekcijama, odgovornosti i bezuslovnoj ljubavi!

Foto Pexels Pexels
Komentara
Očitavanje..