Kantarionovo ulje: Dobrobiti za negu lica RECEPT-VIDEO

Umiruje osetljivu kožu, hrani dehidriranu kožu, smanjuje bore, štiti kožu od negativnih spoljnih uticaja, deluje antioksidativno, podstiče obnovu kože, smanjuje oksidativni stres, ima antimikrobna svojstva

Kantarionovo ulje je jedno od najboljih ulja za negu dehidrirane, oštećene i osetljive kože lica, a upravo zbog toga često se nalazi u velikom broju krema za negu. Pošto pospešuje prirodno i brzo zaceljivanje kože preporučuje se da ga uvrstite u svakodnevnu rutinu nege za ispucalu kožu svih delova tela.

Može se koristiti u svom čistom obliku kao sastojak svih proizvoda prirodne kozmetike. Možete da ga napravite i sami i tako biti sigurni da imate najbolje ulje za negu kože lica.

 

Korišćenje kantarionovog ulja

Ako izlazite tokom dana, posebno na sunce, ne biste smeli da koristite ulje bogorodičine trave, jer izaziva fotosenzibilnost. Stoga ga koristite uvek u večernjima satima, najbolje pre odlaska na spavanje.

Pošto kantarionovo ulje ima i antioksidativno dejstvo, ono će najbolje nahraniti kožu vašeg lica nakon izlaganja sunčevim zracima. Preporučuje se nakon izlaganja suncu, pre odlaska na spavanje naneti tanak sloj kantarionovog ulja kako biste koži vratili hidrataciju i sprečili pojavu bora koje su uzrokovane suncem.

 

Kako napraviti ulje od kantariona

Ulje od kantariona veoma lako možete napraviti i sami, a sve što vam je potrebno jesu svježa biljka kantariona i kvalitetno maslinovo ulje.

Naberite oko, dvije šolje svježeg kantariona, i to samo gornji dio biljke, cvjetove i listiće. Pripazite da biljku ne brete blizu mjesta koja su prometna. Kantarion berite na skrivenim mjestima daleko od civilizacije i smoga.

Kad dođete kući, raširite biljke na jednu tacnu i ostavite da se osuše preko noći. Cilj ovoga je da iz biljke ispari što više vode jer je vjerovatnoća da se ulje užegne na taj način puno manja.

Sutradan, kantarion stavite u čistu teglicu, (nemojte ga previše sabijati) i zalijte kvalitetnim maslinovim uljem.

Teglicu dobro zatvorite i stavite u špajz. Sutradan proverite teglicu i da li su biljke upile ulje, ako jesu dolijte još ulja jer biljke treba da budu u potpunosti potopljene.

Ulje ostavite da stoji najviše šest nedelja, a ako vam se žuri možete ga procjediti i nakon 4. Gotovo kantarionovo ulje trebalo bi da ima lijepu crvenu boju.

Foto Facebook
Komentara
Očitavanje..