Koliko muškarci poznaju anatomiju i intimu žena

Dok nisu postojale privatne ordinacije bilo je nezamislivo da muškarac kroči u ginekološku kliniku. Otprilike takav odnos bio je i prema ženskom telu – kao prema zabranjenoj zoni tajni

Interesantno pitanje moje urednice navelo me je na duboko razmišljanje i analizu svih decenija mog rada u ginekološkoj ordinaciji.

Setila sam se kako je izgledao odnos muškaraca prema posetama ginekologu svojih partnerki, pre više od tri decenije.

Dok nisu postojale privatne ordinacije bilo je nezamislivo da muškarac i kroči u ginekološku kliniku. Muška noga nije prelazila prag ovih „zabranjenih” bolnica. Otprilike takav odnos bio je i prema ženskom telu.

O tome se nije pričalo, muškarac se nije uključivao ni kad se radilo o bolesti ni kad se radilo o trudnoći. U to vreme vodeća kontracepcija bila je prekid trudnoće. Kiretaže su bile masovne i dnevno ih je na klinikama rađeno i po osamdeset dnevno. Smatralo se da je to isključivo ženski problem, a muškarci nisu bili zainteresovani za kontracepciju, žensko zdravlje i sve ostale detalje.

Devedesetih su otvorene prve privatne ginekološke ordinacije. To je omogućilo bliži pristup muškaraca ženskoj intimi

Devedesetih su otvorene prve privatne ginekološke ordinacije. To je omogućilo bliži pristup muškaraca ženskoj intimi. Počeli du da dolaze sa ženama i partnerkama kod ginekologa. Prvo da gledaju bebu na ultrazvuku, a kasnije i da prate partnerku koja je imala ginekološke probleme.

Promena stava

Tada počinje vidno da se menja stav muškaraca. Aktivnije učestvuju u ženskom reproduktivnom zdravlju, preuzimaju više odgovornosti za kontracepciju, a počinju i da se više zanimaju za ženske želje, anatomiju i seksualnost. Tada su počeli da dolaze prvi parovi da se zajedno savetuju o problemima u seksu i počelo je glasnije da se priča o muškom sterilitetu i problemima impotencije.

Tada počinje veće interesovanje za žensku anatomiju i raste svest da je neophodno da se muškarac obrazuje o ženskoj anatomiji i željama da bi odnos bio uspešan. Prava revolucija nastaje dvehiljaditih kada je muškarcima dozvoljeno da prisustvuju porođaju.

Srušen je i poslednji tabu u muško-ženskim odnosima. Prvo se vrlo mali broj muškaraca odlučivao da prisustvuje porođaju, a zatim se broj zainteresovanih tata povećao toliko da je ponekad bilo malo jedno porođajno mesto za prisustvo oca.

Muškarci su prvo kročili u ginekološku ordinaciju da gledaju bebu na ultrazvuku, a kasnije i da prate partnerku koja je imala ginekološke probleme

Aktivno učešće i preuzimanje odgovornosti

Tako ulazimo u period kada su muškarci sve zainteresovaniji da aktivno učestvuju u upoznavanju ženske anatomije i žele da pruže ženi zadovoljstvo i preuzmu odgovornost za kontracepciju, zdravlje i potomstvo. Tu se vide očigledne promene i trud muškaraca koji postaju sve brojniji u ginekološkim ordinacijama.

Mada, postoji jedna sfera gde oni definitivno odustaju od novostečenih znanja. Uvek me trudnice pitaju da li je seks u trudnoći bezbedan i kako i dokle mogu da ga upražnjavaju. Moj odgovor je jednostavan. Kažem im da je u fiziološkoj trudnoći dozvoljen seks na način koji im prija, ali im odmah i objasnim, sa velikom sigurnošću, da će se partner više uplašiti od njih i da neće biti raspoložen za seks.

Ovo mi je praksa definitivno potvrdila. Muškarci imaju utisak da mogu nekako da naštete trudnoći i ta blizina bebe im ne prija. Češće u ordinaciji ubeđujem muškarce nego žene da je seks u trudnoći normalan i da se tako ne može povrediti beba. Za njih je to i dalje prilično neprihvatljivo.

Prava revolucija nastaje dvehiljaditih kada je muškarcima dozvoljeno da prisustvuju porođaju. Srušen je i poslednji tabu u muško-ženskim odnosima

Vreme za zdravstveno obrazovanje u školama

Kada se osvrnem na poslednje tri decenije, čini mi se da smo prešli veliki put. Ipak, ono što uočavam poslednjih nekoliko godina, prateći mlade devojke koje tek stupaju u polne odnose – ne dopada mi se. Mislila sam da će protokom vremena muškarci biti sve obrazovaniji i zainteresovaniji za svoju partnerku i da će sve više učiti o ženskoj antomiji i potrebama žena.

To se činilo logičnim napretkom, a i internet je olakšao pristup naučnim činjenicama. Međutim, pokazalo se da nova generacija nije zainteresovana da uči o realnom životu i naučno dokazanim činjenicama. Izgleda da je lakše pokupiti informacije iz porno-filmova koji su široko dostupni mladima, kao nikada ranije, i iz rijaliti programa, gde je sve daleko od normalnog seksa i emotivnih odnosa.

U poslednjih nekoliko godina, među pacijentkinjama imam mlade devojke fizički povređene prilikom prvog odnosa, i mladiće koji ne žele da koriste prezervativ, bez obzira što je u populaciji od 17 do 23 godine preko 70 odsto zastupljena infekcija humanim papiloma virusom (HPV).

Češće u ordinaciji ubeđujem muškarce nego žene da je seks u trudnoći normalan i da se tako ne može povrediti beba

Nadam se da je ovo loše vreme prolazno i da nam nisu izmakle ovolike godine učenja i promena. Instant informacije preko društvenih mreža donele su promenu, ali ne nabolje. Mislim da je možda pravo vreme da se uvede zdravstveno vaspitanje u škole – i zaista mislim zdravstveno, a ne seksualno, jer je vreme da se vratimo na osnove i da krenemo od naučnih činjenica, pa posle polako da napredujemo.

Ne znam da li sam odgovorila na pitanje, iako sam se baš trudila. Poznavanje ženske anatomije, intime, pa i duše od strane muškog pola, zaista je individualno i svako je poseban. Ovo su neki opšti trendovi koje sam uočila kod žena u ordnaciji, a zavisi malo i od sreće i ženskog zdravog razuma da li ćemo biti s muškarcem koji se interesuje za našu anatomiju, zadovoljstvo i život, ili će nam put preseći neko ko ne želi da koristi prezervativ jer on ne može da dobije rak grlića materice.

Foto Pixabay
Izvor/Autor Tosamja.media
Komentara
Očitavanje..