Koristite ih stalno, a ne znate koliko su otrovne: 7 tečnosti koje su pune alkohola!

Alkohol je glavni razlog zbog kojeg u dezerte stavljamo svega nekoliko kapljica ekstrakata.

Postoje određene stvari koje koristimo svaki dan i koje u sebi imaju tragove alkohola, ali za neke od njih verovatno nikada ne biste pomislili da u sebi sadrže ovu supstancu!

Portal TOI donosi sedam stvari koje mogu postati otrovne ako se ne konzumiraju i upotrebljavaju ispravno, upravo zbog alkohola kojeg sadrže u sebi:

1. Ekstrakt vanile
Alkohol je glavni razlog zbog kojeg u dezerte stavljamo svega nekoliko kapljica ekstrakata. Jeste li znali da je u nekim ekstraktima koncentracija alkohola ista kao i u votki ili džinu?!

2. Sredstvo za dezinfekciju ruku
Sredstva za dezinfekciju koja sadrže alkohol mnogo bolje ubijaju bakterije i mikroorganizme od običnog sapuna. Ali, koncentracija alkohola u ovim sredstvima varira između 60 i 80%! Postoje i sredstva za dezinfekciju ruku koja ne sadrže alkohol, ali ta sredstva nisu učinkovita kao ona sa alkoholom.

3. Sirup protiv kašlja

Verovali ili ne, sirup protiv kašlja sadrži između 10 i 40% alkohola. Upravo zbog toga pre uzimanja leka, treba da se posavetujete sa lekarom o odgovarajućoj dozi.

4. Vodica za ispiranje usta
Većina vodica za ispiranje usne šupljine koju koristite svako jutro u sebi ima visok udeo alkohola, čak i do 30%. Neki zbog toga smatraju da bi ove tečnosti trebalo da prepisuje stomatolog, i to samo za određene situacije.

5. Tečnost za pranje stakla
Tečnost koja se koristi za brisanje vetrobranskih stakala na automobilima takođe sadrži alkohol, koji može izazvati trovanje ako dospe u organizam.

6. Parfemi

Svi parfemi i kolonjske vode sadrže između 50 i 90% alkohola, koji se kombinuje sa destiliovanom vodom i otopljenim mirisnim esencijama. Koristite ih oprezno, jer mogu biti otrovni.

7. Proteinske pločice
Proteinske pločice u sebi sadrže šećerni alkohol, sorbitol, koji se razlikuje od običnog alkohola. Šećerni alkohol zapravo je zaslađivač smanjenih kalorijskih vrednosti, a osim u proteinskim pločicama, može se pronaći i u sladoledu i kolačima.

Sorbitol je prijatnog ukusa, ne pogoduje razvoju karijesa i koristan je za osobe koje boluju od dijabetesa.

izvor: vecernji.hr

Komentara
Očitavanje..