KOSA VAM STALNO OPADA? Verovatno vam nedostaje ovaj VAŽAN mineral

Veliki problem.

Iako je nekada to bio slučaj samo sa muškom populacijom, danas se oba pola suočavaju sa hroničnim gubitkom kose. Sve je više žena koje imaju proređenu kosu, pa im se vremenom vrlo jasno primećuje ova pojava.

Mnogi od njih probali su da reše problem kod dermatologa, ali im je on rekao da je sa njima sve u redu. Jeste, s aspekta dermatologije. Svi laboratorijski nalazi su savršeni, pa ipak do opadanja kose dolazi i dalje istim intenzitetom.

Doktorka i naturopata Loren Devil sa klinike u Arizoni pokušala je da pruži rešenje za ovaj problem.

„Pacijenti koji dolaze kod mene govore mi da su imali gustu kosu koja je pokrivala čitavu glavu, a danas jedva pola ili čak i četvrtinu onoga što su nekada imali. Drugi opet kažu da njihovi ukućani često i sve češće komentarišu količinu dlaka koju ostavljaju po kućnom nameštaju, kupatilu ili za stolom tokom ručka“, kaže dr Devil i na osnovu toga šta je zajedničko svim ovim ljudima, osim opadanja kose, konstatovala je da su to problemi sa probavom.

Devojka se češlja

„Oni obično kažu da su naduveni nakon što pojedu hranu koja ima visok glikemijski indeks, kao što su hleb, žitarice ili slatkiši. Mnogi od njih govore da to nadimanje zapravo ne prestaje, već da su stalno naduti. Neki osećaju svrab u ušima, a često im se dešava i pomućenost razuma ili nemogućnost da razmišljaju jasno kao što to inače čine. Ponekad doživljavaju zatvor, a nekada dijareju, pa čak i da se ta dva stanja naizmenično smenjuju“, tvrdi doktorka Devil, navodeći da svi ovi simptomi možda međusobno ne deluju povezano, ali vrlo često jesu.

 

Kako doktorka objašnjava vezu između opadanja kose i probavnih problema?

„Feritin je oblik gvožđa koji se skladišti prvenstveno u jetri, ali i u folikulima dlake. Kada se telo suoči sa manjkom gvožđa koji mu je kao mineral potreban za važne životne procese, poput stvaranja crvenih krvnih zrnaca, uzimaće ga sa „manje važnih mesta“, kao što je kosa, kako bi zadovoljio te svoje potrebe. Nedostatak gvožđa dešava se često usled hronične infekcije, jer bakterije, gljivice i virusi koriste gvožđe u svojim životnim ciklusima.

Ampule gvožđa

Telo na nastanak infekcije odgovara tako što oslobađa hormon pod nazivom hepcidin, koji blokira apsorpciju gvožđa u crevima. Ovo je adaptivni mehanizam u slučaju akutne, kratkotrajne infekcije. Međutim, ako postoji dugoročna infekcija, kao što je prekomerni rast crevnih bakterija ili gljivica, ne samo da će sam organizam iscrpeti sve zalihe gvožđa, već će telo apsorbovati manje ovog minerala gvožđa zbog oslobađanja hepcidina. Tokom vremena, ovo uzrokuje nizak nivo feritina.“

Dakle, prema stručnom mišljenju doktorke Devil, ako je gubitak kose posledica niskog feritina, njegovi nivoi najčešće moraju biti preko 50μg/L da bi se zaustavilo opadanje kose i više od 70 μg/L za regeneraciju kose. Međutim, kako nizak feritin potiče od problema sa crevima, to stanje najpre mora da se izleči kako bi onda posledično došlo do prestanka opadanja kose i njenog novog rasta.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..