Koji su najčešći uzroci bolova u kolenu, pitali smo dr Bojanu Božović, specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije.

– Bolovi u kolenima su dosta česti, a kod žena najčešće nastaju zbog uganuća, rupture ili pucanja ligamenata, preloma, degenerativnih promena, povreda meniskusa i hrskavice. Ove povrede često se dešavaju prilikom svakodnevnih aktivnosti poput brzog hoda, trčanja, joge, pilatesa, kućnih poslova, čučanja i klečanja, hodanja stepenicama… Zato je potreban oprez – kaže doktorka Božović.

Da bismo sačuvali zglob kolena, treba da ojačamo mišić iznad njega, i to najpre skidanjem viška kilograma
DA BISMO SAČUVALI ZGLOB KOLENA, TREBA DA OJAČAMO MIŠIĆ IZNAD NJEGA, I TO NAJPRE SKIDANJEM VIŠKA KILOGRAMAFOTO: PROFIMEDIA

Prelom čašice zahteva rendgen

Bolovi u kolenu često nastaju zbog preloma čašice. Javljaju se u gotovo svakom uzrastu, a najčešće između 40. i 50. godine. Najznačajnija uloga čašice je da ispravlja potkolenicu. Povreda se najčešće javlja prilikom direktnog pada na koleno i tada treba posumnjati na prelom, koji će se potvrditi rendgenskim snimkom u tri pravca. Ortoped će dalje odlučiti da li je pacijent za operativno ili neoperativno zbrinjavanje, a potom sledi fizikalna terapija kojom će se koleno vratiti u svoju kompletnu funkcionalnost – od smanjenja otoka i vraćanje pokreta u normalu.

Iščašeni zglob se vraća u ležište

Bolovi mogu da se jave i zbog iščašenja kolena, odnosno gubitka međusobnog kontakta između dva zglobna tela. Ukoliko do iščašenja dođe, jedna od kostiju koja čini zglob izleti iz svog prirodnog i normalnog položaja, a usled jakog istezanja i kidanja ligamenata. Mišići tetive koja okružuje zglob tom prilikom se istegnu. Kada se to desi, javljaju se otok, bol, deformacija zgloba… Ukoliko je moguće, potrebno je odmah vratiti zglob u zglobno ležište.

Uganuće uz mirovanje i hladne obloge

Kad uganemo koleno, mi zapravo istegnemo zglob, a uz njega delimično ili potpuno pokidamo ligamente i zglobne čaure. Uganuća se najčešće dešavaju pri hodanju, trčanju i drugim sportskim aktivnostima.

Desi se da pri najmanjem trzaju povredimo koleno, pa kad nas sutradan zaboli, pomislimo ništa strašno. I dok mi stavljamo kupus na bolno mesto, situacija se preko noći pogorša
– Nekada je početni bol slabiji, pa nas zavara i mislimo da uspevamo da hodamo. Međutim, posle nekoliko sati zglob otekne, postane bolan i više ne možemo da se oslonimo na njega. Tada je najvažnije da se javimo lekaru, koji će uraditi RTG snimanje, ultrazvuk mekih tkiva, a u nekim situacijama i snimanje magnetnom rezonancom. Savetuje se mirovanje, hlađenje povređenog mesta, elevacija, nošenje ortoze i fizikalna terapija – ističe doktorka Božović.

Meniskus se leči fizikalnom terapijom

Više od 50 odsto povreda kolena je povreda meniskusa. Značaj meniskusa je veliki jer ublažava opterećenje, predstavlja amortizujući disk, veoma je značajan u stabilnosti zgloba kolena. U zavisnosti od težine povrede, odlučujemo se za fizikalnu terapiju ili hirurško lečenje.

Za gonartrozu složena terapija

Ovo je zapravo degenerativna promena zglobne hrskavice. Najčešći simptom, i ono što žene prvo primete, jeste da se otežano penju uz stepenice i spuštaju niz njih. Žale se na ukočenost u zglobu, klecanje kolena, otečenost…

– Kako napreduje bolest, bolovi se javljaju i kad mirujemo. Potom se javljaju deformiteti poput „O“ nogu, ograničenost pokreta i nestabilnost kolena. Sve to je i posledica oslabljenog butnog mišića. Klinički pregled i rendgen su dovoljni za dijagnostiku bolesti. Pacijentima savetujemo primenu analgetika, hondroprotektora, antireumatika, fizikalne terapije, kineziterapije, a nekada i hirurško lečenje u zavisnosti od stepena gonartroze.

Violeta Nedeljković, Blic žena