Labioplastika: Pomeranje granica lepote i samopouzdanja

  1. Koliko je popularna labioplastika?

Labioplastika je trenutno veoma popularan operativni postupak kako kod nas tako i u svetu. Američko društvo plastičnih hirurga (ASPS) objavilo je da je labioplastika u 2016. godini u Americi obavljena preko 12.000 puta, što je u tom trenutku predstavljalo porast za 39% u odnosu na prethodne godine. Trend rasta obavljanja labioplastike zabeležen je i kod nas.

Sva pitanja i odgovore smo dobili od ginekologa dr Radovića koji se u zadnjih 13 godina u Srbiji bavi isključivo ginekološkim estetskim operacijama vagine i polnih usana (labija).

  1. Kako će izgledati vaše polne usne posle operacije?

Estetski i funkcionalni rezultati će biti vidljivi odmah nakon intervencije. Polne usne će biti manje, jedrije, sa prirodnim izgledom, a asimetrija će biti značajno smanjena. S obzirom da hirurzi primenjuju mikrohiruršku tehniku, ožiljak će biti veoma tanak. Polne usne se preoblikuju, a višak kože i drugih tkiva se uklanja po potrebi.

  1. Koliko traju rezultati nakon urađene labioplastike?

Rezultati ove operacije su trajni i dovoljna je samo jedna operacija te nije potrebno ponavljati je sa starenjem ili menopauzom, niti nakon porođaja. Izuzetno retko, starenje tela može uticati na promene tokom vremena. Zbog toga je veoma važno redovno održavanje zdrave telesne težine i opšteg zdravlja koji nam mogu pomoći u očuvanju rezultata sprovedene procedure.

  1. Da li će labioplastika uticati na moju sposobnost da rađam?

Labioplastika uglavnom ne utiče na sposobnost da rađate prirodnim putem. Međutim, ukoliko planirate trudnoću u budućnosti, najbolje je da se posavetujete o svim dilemama sa vašim izabranim lekarom kod koga se planira intervencije.

  1. Da li postoji određena starosna granica za labioplastiku?

Starosna granica za labioplastiku ne postoji. Osim što je maloletnim osobama potrebna saglasnost roditelja za planiranu intervenciju, kao i u slučaju svih ostalih operacija i procedura. Najvažnije je da se osoba koja razmišlja o ovom postupku oseća fizički i emocionalno spremnom za operaciju.

  1. Koja su potencijalna ograničenja labioplastike?

Labioplastika je relativno jednostavna procedura, ali kao i svaki drugi hirurški postupak, ima određene rizike i moguće komplikacije. Vaš medicinski tim će vas detaljno informisati o potencijalnim rizicima i pomoći će vam da donesete informisanu odluku o proceduri. Nakon obavljenog prvog pregleda i razgovora, lekar će konstatovati da li postoji uvećanje polnih usana i njihova asimpetrija. U dogovoru sa vama lekar će doneti odluku o najboljem medicinskom pristupu koji odgovara vašem zdravstvenom stanju i vašim ličnim potrebama.

  1. Kada mogu da se vratim vežbanju i teretani?

Teži fizički napori,vežbanje i seksulani odnosi nisu dozvoljeni narednih 30 dana od intervencije, a svakako sa njima treba početi tek nakon obavljenog kontrolnog pregleda, skidanja konaca i potvrde lekara da ih je bezbedno ponovo započeti.

  1. Koje su najčešće tegobe koje se javljaju neposredno nakon labioplastike?

Može se javiti blagi otok i nelagodnost usana neposredno nakon intervencije, što se smatram uobičajenom pojavom. Otok će se spontano povući u narednim danima tokom oporavka. Ali ukoliko vam ovaj problem bude smetao može se zbrinuti hladnim oblogama koje smanju otok i upalu u ovim osetljivim oblastima. U slučaju pojave bolova može se popiti analgetik na koji pacijentkinja nije alergična i koji inače uzima protiv bolova  U predelu polnih usana nakon intervencije nalaziće se sitni resorptivni šavovi. Iako su resorptivni, neke resorptivne konce će možda biti potrebno pažljivo ukloniti oko 10. dana nakon operacije.

  1. Kako odabrati pravog hirurga za labioplastiku?

Izbor hirurga je ključan. Potražite iskusnog, dobro obučenog hirurga sa referencama i pozitivnim iskustvima pacijenata. Razgovarajte sa hirurgom o svojim očekivanjima i brigama pre nego što donesete odluku. Neophodno je da se prvo uradi ginekološki pregled i u dogovoru sa vama donese odluka o adekvatnoj metodi koja će se sprovesti. Potrebno je da vas lekar upozna sa svim koracima planirane intervencije, potencijalnim rizicima, komplikacija kao i o toku oporavka koji vas očekuje nakon urađene procedure.

  1. Kada treba da se javite na kontrolni pregled?

Kada postoperativni tok protiče uredno,  na kontrolni pregled potrebno je da se javite u roku od 7-10 dana. Lekar će uraditi ginekološki pregled kad će konstatovati da li proces oporavka protiče kao što je i očekivano. Prepoznaće da li je došlo do razvoja nekih od potencijalnih komplikacija, na prvom mestu je bitno proveriti da nije došlo do razvoja infekcije, a zatim i razvoja drugih komplikacija. U toku kontrolnog pregleda možete postaviti još neka dodatna pitanja ukoliko postoje nedoumice. Takođe, ako se konstatuje postojanje znakova infekcije, podliva, otoka, dobićete adekvatnu terapiju radi zbrinjavanja istih. Vaš lekar će na osnovu kontrolnog nalaza planirati naredne kontrole i daće vam potrebne infromacije za dalji uspešan oporavak.

Komentara
Očitavanje..