Lekovita svojstva čaja od kore mandarine

Da li ste se ikada zapitali koja su lekovita svojstva kore od mandarine? Kažu kora ih ima više id samog ploda i soka! Nemojte zato da je bacate. Ovoga puta otkrivamo vam lekovitost čaja, ali i kako da ga pripremite…

Kad je u pitanju lečenje gripa i prehlade tokom zimskih meseci mandarine su voće koje se najviše koristi u tim situacijama zbog velikih količina vitamina C koje poseduje. Pored samog, slasnog ploda, lekovita svojstva poseduje i kora mandarine posebno ako se od nje pripremi čaj.

Istraživanja su pokazala da kora mandarine poseduje svojstva koja snižavaju holesterol, a čaj od sušene kore mandarine se preporučuje za mnoga stanja od loše probave do kancerogenih obolenja.

Priprema čaja

Jednostavno ogulite mandarine, sačuvajte koru i spremite u teglice sa hermetičkim poklopcem. Čuvajte ih na hladnom i mračnom mestu i nekoliko meseci.

Da biste napravili čaj jednostavno stavite nekoliko korica u šolju, zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta.

Sušene kore mandarine možete mešati i sa drugim čajevima, a njabolje se slaže sa crnim čajem. Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 odsto, dok sami čaj od mandarina snižava rizik za 40 odsto.

Za snižavanje holesterola

Mnoga istraživanja su pokazala da kora mandarine ima mnogo više lekovitih svojstava od soka ili samog ploda, a posebno se ističe njihova sposobnost snižavanja holesterola u krvi. Istraživanja, takođe, pokazuju da u kori ima 20 puta više antioksidanata nego u soku mandarine što znači da mi najčešće bacamo ono što najviše vredi.

Borac protiv raka

Velika koncentracija antioksidanata u kori mandarine svrstavaju ovu voćku među snažne borce protiv kancerogenih obolenja. Veruje se da antioksidanti štite ljudske ćelije od oštećenja koja uzrokuju molekule poznate pod nazivom slobodni radikali. Ta oštećenja mogu dovesti do nastanka kancerogenih obolenja što znači da antioksidanti mogu zaustaviti razvoj raka.

Ostale beneficije

U narodnoj kineskoj medicini i kulinarstvu kora mandarine je poprilično zastupljena, a veruje se da poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Navodi se da kora mandarine potpomaže pri balansu šećera u krvi, detoksifikaciji jetre, otpuštanju od stresa te lečenju gripa i prehlade.

Izvor: lifepressmagazin.com

Komentara
Očitavanje..