Lubenica dijeta: Brzo skida kilograme i čisti organizam

Lubenica je odličan način da se osvežite, ali i da izgubite suvišne kilograme. Ovo slasno povrće pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući tome što zavarava glad i povoljno deluje na probavni sistem. Osim toga, ona je prirodno slatka, pa vam može pomoći i kada nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom.

– Lubenica sadrži visok procenat vode, čak 92 odsto, a niske je kalorijske vrednosti: 100 grama ovog povrća ima svega 30 kalorija, pa zato predstavlja savršenu zamenu za slatkiše, zbog čega se često koristi u dijetalnom režimu ishrane. Ipak, zbog visokog glikemijskog indeksa gojazni ljudi ne bi smeli da jedu lubenicu u velikim količinama, a ako ovako slatkom iskušenju ne mogu da odole onda bi trebalo da obrok sa lubenicom ili naredni obrok kombinuju sa namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom, kao što su jabuke, trešnje, tikvice, paradajz, zeleno povrće, orašasti plodovi – ističe nutricionista Stevan Brankov.

Plod lubenice je bogat prostim šećerima, posebno fruktozom i pektinom, zatim gvožđem, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, vitaminima C, A, B1 i B6. Ona sadrži likopen, jedan od najjačih antioksidanata, koji joj daje crvenu boju i osvežavajući ukus.

Dokazano je da likopen štiti od raka prostate, dojke, sluznice materice i pluća. Osim toga, poboljšava pH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga, podstiče rad bubrega i izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Prema rečima našeg sagovornika, postoji više dijeta gde je glavni sastojak lubenica. Ipak, petodnevna detoks dijeta sa ovim povrćem je najpopularnija i daje odlične rezultate.

– Posle pet dana dijete pravi se pauza od nedelju dana, a onda se, po želji, može nastaviti. Tokom dijete svakog dana treba piti osam čaša vode, čaja ili sveže ceđenog soka – objašnjava Brankov.

LUBENICA DIJETA

FOTO:

Doručak svakoga dana isti: Kriška lubenice i vaš omiljeni jutarnji napitak (kafa, zeleni čaj i sl.). Kriška predstavlja komad lubenice od 300 do 350 grama.

1. DAN

Ručak: 100 g kuvane govedine, 100 g kuvanog pirinča s paradajz sosom, kriška lubenice.

Večera: 50 g sira, kriška tost hleba.

2. DAN

Ručak: tost hleb, 50 g kuvanih pilećih ili ćurećih prsa, kriška lubenice.

Večera: 100 g ribe sa roštilja, kriška tost hleba, sezonska salata.

3. DAN

Ručak: 30 g špageta sa sirom i paradajzom, kriška lubenice.

Večera: mešana salata od paradajza, krastavaca, paprika, luka i zelene salate, 50 g svežeg sira, kriška lubenice.

4. DAN

Ručak: tanjir supe od povrća, kriška tost hleba, 50 g kuvanog pilećeg mesa, kriška lubenice.

Večera: 2 kuvana krompira s parmezanom, sezonska salata, kriška lubenice.

5. DAN

Ručak: 50 g kuvane govedine sa šampinjonima, kriška tost hleba, kriška lubenice.

Večera: 50 g svežeg sira, 2 kriške tost hleba, kriška lubenice.

FOTO:

 

KAKO IZABRATI ONU PRAVU

 

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na koru koja mora da bude glatka i ne previše sjajna.

Kada se udari po kori zvuk ne sme da bude šupalj, a strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom sazrevanja treba da bude žućkasta.

 

Lubenica se čuva u frižideru cela ili sečena najviše nedelju dana. Isečena se omota plastičnom folijom da bi se sprečilo njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.

Radmila Nikolić

Izvor/Autor Žena
Komentara
Očitavanje..