Koliko je značajan problem govori činjenica da Amerika godišnje troši 4 milijarde dolara za dijagnostiku i terapiju, a prvi put ga je opisao 1721 god.  italijanski  naučnik Antonio Vallisneri.

Simptomi mogu biti različiti. Najčešće se javlja:

– izražena maljavost muškog tipa-dlake po licu i delovima tela koji nisu karakteristični za žene

– akne na licu koje mogu biti i u težoj formi

– gojaznost

– infertilitet (nemogućnost začeća nakon godinu dana pokušavanja),

– izostanak ovulacije (anovulacija)

– depresija

– povišen nivo muških polnih hormona (androgena).

Kako se postavlja dijagnoza

Da bi se postavila dijagnoza, potrebno je postoje dva od navedena tri kriterijuma, piše za portal Trudnoća i zdravlje dr Vesna Vukotić Pavlović.

1. Hronična anovulacija koja se odlikuje neurednim menstrualnim ciklusima

2. Klinički (pojačana maljavosti i akne) i/ili laboratorijski povišen nivo androgena-hiperandrogenizam

3. Policistični ovarijumi na UZ-nom pregledu.

Treba razlikovati pojačanu maljavost (hirzutizam) uzrokovanu povišenim nivoom androgenih hormona od konstitucionalne. Da napomenemo da je u 95% pojačana maljavost posledica povišenog nivoa androgena (što je slučaj kod PCOS), ali da postoji i 5% pojačane maljavosti koja nema veze sa PCOS-m. Mnoge žene dođu sa ubeđenjem da čim su primetile da im rastu sitne dlake po licu imaju policistične jajnike.

INSTAGRAM GORI zbog SEKSI SPRKINJE: Zašto TAKO KIČ HULAHOPKE i da li je zaista dala 120.000 DINARA za TAKVE CIPELE?

Dijagnoza hirzutizma se postavlja bodovanjem po Ferriman-Gallwey skoru, koji boduje devet najosetljivijih polja na androgene na telu skalom od 1-4, a skor preko 8 je hirzutizam, a kada nema dlaka je 0. Radi infromisanosti da napomenemo da u androgene spadaju: DHEA (dihidroepiandrosteron), androstendion i testosteron. Takođe, posledica povišenog nivoa androgena su akne na licu i telu i izostanak ovulacije (dovodi do infertiliteta).

Trčanje će vam prijati
TRČANJE ĆE VAM PRIJATIFOTO: PROFIMEDIA

Pravi uzrok je nepoznat

Poznato je da više gena ima ulogu u nasledju PCOS-a, što je važno kazati lekaru. U preko 70% žena sa PCOS-om postojii insulinska rezultencija, što znači da ćelije nisu osetljive na insulin i ne mogu da koriste šećer iz hrane (to je uloga insulina), i organizam šalje mehanizmom negativne povratne sprege signal da nema insulina, kao posledica se povećava lučenje insulina i razvija se hiperinsulinemija a to uzrokuje povećano stvaranje androgena i dolazi po hiperandrogenemije. Nastaje začarani krug (circulus viciosus).

Gojaznost je posledica povišenog nivoa insulina, što još pogoršava stanje i povećava rizika za pojavu dijabetesa tipa 2. Kao posledica insulinske rezistencije nivo šećera u krvi se povećava, kao i nivo holesterola i triglicerida, i dovodi do povišenja krvnog pritiska i pojave metaboličkog sindroma, a to povećava rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Dijagnoza se postavlja na osnovu : anamenze, UZ-nog pregleda i analiza krvi. Što ranije postavljanje dijagnoze i započinjanje terapije sprečava komplikacije kao što su: infertilitet, pobačaji, prevremeni porodjaji, pojava gestacijskog dijabetesa (dijabetes u trudnoći), trudnoćom uzrokovanog povišenog krvnog pritiska ( PIH), dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih komplikacija…

Lečenje određuje lekar i ono može biti:

– Promena načina života i ishrane; dijeta sa redukcijom ugljenih hidrata, dosta povrća, žitarica i voća, u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, daje jako dobre rezultate. Redukcija telesne mase za 5-10% vrlo često uspostavi regularan menstrualni ciklus uz smanjenje nivoa holesterola i insulina. Smatra se da 3 puta nedeljno po 30 minuta fizičke aktivnosti doprinosi bržoj redukciji telesne mase.

– Lekovima; u zavisnosti od rezultata krvi može biti hormonska kontracepcija (tablete, flasteri, vaginalni prsten), ili tabletama za regulisanje nivoa insulina u krvi ( metformin). Hormonska kontracepcija negativnom povratnom spregom prekida napred pomenuti začarani krug u organizmu i time snižava nivo androgena, što ima za posledicu regulisanje menstrualnih ciklusa, smanjenje dlakavosti i akni.

Ako imate neke od simptoma, javite se svom lekaru, jer rana dijagnoza i terapija sprečava komplikacije.

Izvor:Trudnoća i zdravlje