Moćni prirodni lekovi protiv upale uha

Rešite se neprijatnog bola uz pomoć prirodnih lekova.

Foto: Shutterstock
0 45,778

Upala uha ume da bude prilično neprijatna, naročito kada je u pitanju bol koji uzrokuje, ali i moguće komplikacija do kojih može da dovede. Na sreću, pomoć možete potražiti u kuhinji.

Čuvarkuća

Čuvarkuća je naširoko poznat narodni lek protiv upale uha, ali i mnogo drugih upala. Sve što vam je potrebno jeste par listova čuvarkuće, koje ćete  prepoloviti, a sok iscediti u uvo koje je zahvatila upala. Sok od čuvarkuće možete nacediti i zagrejati, pa ga i tako koristiti. Lezite na suprotnu stranu nekoliko minuta i bol će se smiriti.

 

FOTO: Wikimedia

Upala uha se češće javlja kod dece, nego kod odraslih. Može nastati usled oslabljenog imunog sistema, oslabljenih funkcija Eustahijeve tube, ili infekcija gornjeg dela respiratornog sistema

Beli luk

Beli luk uspešno ubija bakterije, pa tako može rešiti bol u uhu nastao usled bakterijske infekcije. Dva čena belog luka iseckajte i pomešajte s 50 mililitara maslinovog ulja. Sve to zagrejte, potom sipajte u praznu bočicu kapi za nos. Ovaj rastvor treba da bude topao, nikako vreo, zbog čega je važno voditi računa o temperaturi prilikom sipanja u uvo.

FOTO: Pixabay

Sipajte rastvor u uho zahvaćeno upalom, sačekajte par minuta, a potom glavu okrenite na drugu stranu i pustite da ulje iscuri. Važno je da ispod uha postavite peškir ili ubrus. Postupak ponoviti nekoliko puta u toku dana. Već nakon 24 časa bol će se značajno smanjiti, u nekim slučajevima i potpuno nestati. Takođe, nikako nemojte stavljati samo beli luk u uho, jer tako može dođi do iritacije. Ovaj prirodni lek može stajati u frižideru i do sedam dana.

 

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje odlično je u borbi protiv upale uha. Nekoliko mililitara ulja zagreje, kako bi postalo mlako, umočite u njega štapić za uši, pa potom očistite ušnu školjku.

FOTO: Pixabay

Preostalo ulje nakapajte u uho ( ne više od dve do tri kapljice). Već posle nekoliko trenutaka, osećaj tupog bola će se smanjiti. Postupak ponavljati do poboljšanja.

Upala uha uglavnom prolazi već posle dva do tri dana, a ukoliko i posle tog perioda osećate bol obavezno se javite lekaru.

Foto Shutterstock
Izvor/Autor SK Magazin
Komentara
Očitavanje..