MUČI VAS ZATVOR? Ovaj uzrok se javlja ISKLJUČIVO kod žena i nije nimalo NAIVAN

Loša probava je neprijatan ali i ozbiljan problem. 

Uzroci otežane probave, odnosno zatvora mogu biti razni, a većina ih se može rešiti s promenom prehrane ili medicinskim sredstvima. Međutim, postoji slabije poznat uzrok zatvora koji može mučiti samo žene.

Uzrok zatvora kod žena može biti i prolaps rektuma, odnosno kila rektuma, pojava kada rektum (pretposlednji deo debelog creva, smešten tik iznad anusa) postaje rastegnut i prodire izvan anusa, odnosno u vaginu.

devojku boli stomak

Foto: Profimedia

Do prolapsa rektuma dolazi kada zid između rektuma i vagine oslabi i rektum počne da vrši pritisak prema unutrašnjosti zida. Posledica može biti jaki zatvor i konstantan osećaj nelagode jer se rektum naduje pa stvori prepreku na putu kojim stolica izlazi iz tela. Ukoliko kila postane dovoljno velika, može prodreti kroz vaginalni otvor.

Prolaps rektuma u većini slučajeva nastaje posle porođaja, ali može se stvoriti i nakon operacije stomaka i zbog slabljenja zida rektuma godinama, a obično je povezan i sa slabljenjem drugih mišića stomaka.
Osim zatvora, posledica prolapsa rektuma može biti i potreba za pražnjenjem creva tokom celog dana.

Naime, ako komadići stolice ostanu zarobljeni u prolapsu rektuma i vi nikada ne obavite veliku nuždu do kraja, ti komadići mogu se, kada ustanete, pomaknuti niže u rektum zbog čega ćete imati osećaj kao da morate da obavite veliku nuždu. Ukoliko kila rektuma postane dovoljno velika i probije kroz vaginalni otvor, ženu može mučiti konstantan osećaj nadutosti i osećaj nelagode tokom seksa.

stomak

Foto: Profimedia

Kako se prolaps rektuma leči?

Ukoliko je riječ o malom rektalnom prolapsu, operacija vrlo verovatno neće biti potrebna, već će dovoljna biti terapija, a ona se može sastojati jednostavno od laksativa, sredstva za omekšavanje stolice, suplementima prehrani na bazi vlakana ili određenog načina ishrane. Ukoliko kila postane prevelika možda će biti potrebna operacija kako bi se ojačao zid rektuma i uklonila kila. S obzirom na to prolaps rektuma često prate i drugi problemi sa stomakom, možda će biti potrebno i da i njih rešite.

Prolaps rektuma može biti složeni problem, a najvažnije je otići kod pravog specijaliste koji će problem dijagnostovati i izlečiti ga. U mnogo slučajeva biće potrebno da odete kod više lekara, urologa, ginekologa i kolorektalnog hirurga, da bi se problem otkrio i tretirao.

Komentara
Očitavanje..