Najbolji čuvar srca, mozga i borac protiv stresa!

Orasi su daleko zdraviji od brazilskih oraščića, pistacija, pekan oraha, kikirikija, badema, makadamija, cashew oraščića i lešnika.

Orah čuva zdravlje srca i krvnih sudova

Prema procenama samo četvrtina šoljice oraha je dovoljan izvor 90 % dnevnih potreba omega-3 masnih kiselina koje štite srce smirujući upale te održava nivo holesterola u normalnim granicama. Orasi sadrže arginin, esencijalni aminokiselinu koja smanjuje visoki pritisak. Ova omiljena grickalica sadrži četiri do 15 puta više vitamina E nego drugi orašasti plodovi, a osim što štiti srce i krvne sudove, jednako je dobara za plodnost.

Mozak voli orahe

Muči li vas pamćenje, na svakodnevni meni uvrstite orahe. Otprilike 15 velikih polovica oraha može pomoći da smanjite oštećenje pamćenja povezano sa starenjem. Možda postoji razlog zašto ovaj plod izgleda kao mozak!

Ako ste na dijeti – jedite orahe

Orasi su takođe odličan dijetalan izvor vlakana, magnezijuma, B vitamina, vitamina E i drugih antioksidansa. Orasi jesu kalorični, ali ako ih koristite kao zamensku hranu (istog broja kalorija) nećete se gojiti. 500 kalorija u orasima je isto što i 500 kalorija u kolačima, s tim da su orasi sigurno zdraviji izbor. Naučnici sa univerziteta u Kaliforniji otkrili su da samo 4 do 5 polovica oraha uspešno smanjuje osećaj gladi – što će na kraju uticati na unos kalorija u organizam.

Sa orasima bez stresa!

Ishrana bogata orasima i orahovim uljem može pripremiti organizam za bolje podnošenje stresa, otkrili su naučnici sa Pennsylvania State univerziteta.

kucnilekar.com

Komentara
Očitavanje..