NAJGORI POLOŽAJ ZA SPAVANJE!

Krivi unutrašnje organe i ostavlja posledice

POLOŽAJ ZA SPAVANJE! Istraživanja su pokazala da spavanje na stomaku i sa rukom iznad glave nije nimalo bezazleno.

Ekspert za probleme spavanja Narvan Amini je potvrdio da je utvrđeno da je spavanje na boku najkorisniji položaj za vaš mozak, s tim što položaj pomaže vašem mozgu da očisti intersticijski otpad brže od drugih položaja.

Ostali položaju mogu dovesti do naprezanja u mišićima i vratu.

– Spavanje s rukom iznad glave duže vreme može dovesti do bola. Spavanje s jastukom koji omogućuje da se vrat odmara pod neobičnim uglovima ili spavanje s podignutim nogama takođe može dovesti do neugodnih situacija. Čak i spavanje dok sedite u uspravnom položaju može dovesti do povreda glave i vrata – kaže Laura Lidli predsednica centra za dijagnostiku spavanja ‘Valley Sleep’.

Još jedan problematičan položaj obično je spavanje na stomaku, a Lidli savetuje da ga izbegavate, ako je ikako moguće.

Pixabay Spavanje na stomaku

– Spavanje na stomaku može opteretiti leđa i vrat kao i prouzrokovati više okretanja i nemira tokom noći, čak su i pojedini organi u nepravilnom položaju i ne mogu da se odmore tokom noći – kaže ona.

Najbolji položaj za spavanje kako biste izbegli bol? Lidli objašnjava da je dobro pokušati spavati, ili barem zaspati, na leđima.

– Spavajte u ravnom položaju s rukama uz bokove i na leđima, ako možete. Spavanje na leđima pomaže u ublažavanju bolova u vratu, ramenima i leđima – dodala je.

Foto Pexels
Izvor/Autor Informer.rs
Komentara
Očitavanje..