Namirnice koje će vas razbuditi mnogo brže od kafe!

Foto: Shutterstock

Ukoliko želite da smanjite unos kofeina, zamenite je sledećim namirnicama, koje će vaš nivo energije podići brže i od kafe!

Volite kafu, ali biste je rado zamenili nečim drugim? Preporučujemo da je zamenite nekom od sledećih namirnica, koje će vam takođe pružiti potrebnu dozu energije,

TAMNA ČOKOLADA

Ova vrsta čokolade zahvaljujući svojim sastojcima ima pozitivan uticaj na protok krvi i smanjenje upalnih procesa. Takođe, u jednom istraživanju grupa odraslih osoba sa sindromom hroničnog umora dobila je čokolade s 85% kakaa za osam nedelja, a na kraju testiranja kod svih je bilo primećeno manje umora. Ako želite zdravu čokoladu, kupujte onu koja sadrži bar 72% kakaa.

SOK OD CVEKLE

Ako želite da povećate izdržljivost, nema bolje stvari od soka od cvekle. Poboljšava povećanje učinkovitosti i smanjuje umor, a potreba za potrošnjom kiseonika je manja.

HRANA BOGATA GVOŽĐEM

Jedna od najvažnijih funkcija gvožđa je donošenje kiseonika do vaših ćelija, tako da, ako ga ne dobijate dovoljno, može doći do snižavanja nivoa energije, a moguće i do anemije. Gvožđe se nalazi u mesu, ribi, živini, ali se može naći i u biljkama. Imajte na umu da konzumiranje kafe ili čaja može smanjiti apsorpciju gvožđa, pa bi bilo dobro gvožđem bogat obrok konzumirati nekoliko sati nakon gore spomenutih napitaka.

HLADNA ČAŠE VODE

Simptomi dehidracije su najčešće tromost i umor, ali i glavobolja i mogu se javiti nakon konzumacije alkohola. Zaboravite kafu i započnite dan s hladnom čašom vode (0,5 l) kako bi poboljšali rad metabolizma. Popijte još koju čašu tokom dana i telo će vam biti zahvalno.

ZDRAVI OBROCI

Jasno, za početak zaboravite čips i druge slične nezdrave stvari. Kad ne znate šta biste grickali uveče uz TV, napravite komadiće zdrave hrane. Na ovaj način ćete zadržati odgovarajući nivo energije, ali i raspoloženja. Takođe, ne preskačite obroke, jer to za telo nije dobro. Jednostavno, hranite se zdravije.

Izvor: Punkufer

 

Komentara
Očitavanje..