Naučno dokazano: Inteligentni muškarci imaju manju želju za varanjem partnera!

Pametni ljudi imaju veću verovatnost da budu zaboravni, imaju tendenciju da budu buntovni u svojim mlađim godinama, i – očigledno – manje je verovatno da će varati kada su ljubavni odnosi u pitanju

U studiji iz 2010. godine koju je objavio “Social Psychology Quarterly” otkriveno je kako muškarci s višim koeficijentom inteligencije imaju manju mogućnost da budu neverni.

 

Istraživanje je analiziralo odgovore na ankete od hiljadu odraslih i tinejdžera u SAD-u i otkrilo je da su “inteligentni ljudi više cene monogamiju i seksualnu ekskluzivnosti od manje inteligentnih ljudi“, tvrdi Satoši Kanazava, profesor na Fakultetu ekonomije i političkih nauka u Londonu koji je ujedno i autor studije.

Razlog? S evolucijskog gledišta, savremeni muškarci su u mogućnosti da oslobode instinkte ‘‘pećinskog čoveka’‘ koji ih navode da imaju što više seksualnih partnerki. Oni s nižim koeficijentom inteligencije se pak ne mogu odupreti tom instinktu pa im je bitno daspavaju sa što više žena, pa im zato ni prevara nije strana.

 

Međutim, valja istaći da su istraživanja takođe otkrila jasnu razliku između preferencija i ponašanjaInteligentni muškarci imali su veću verovatnost da istovremeno “vrednuju seksualnu ekskluzivnost i verovatnije učestvuju u vanbračnim aktivnostima”.

 

Bitno je naglasiti kako žene i muškarci imaju tendenciju varati iz različitih razloga. Studija iz 2008. objavljena u “American Sociological Review” pokazala je kako su žene koje su glavni ”hranitelji” u vezi manje verovatno preljubnice, dok čak 70% muškaraca koji su glavni izvor prihoda u kući i muškaraca koji su finansijski zavisni od žena imaju veću tendenciju da prevare svoju bolju polovinu.

Foto Profimedia
Izvor/Autor Stil.Kurir
Komentara
Očitavanje..