NE STARE I NE GOJE SE! Pet tajni Japanki zbog kojih žive NAJDUŽE na svetu!

Foto: Profimedia
0 56,795

Korisno.

Japanke poslednjih 25 godina drže svetski rekord žena s najdužim životnim vekom, a u proseku žive 84,5 godina. Uz to, gotovo nikada se ne debljaju. Koja je tajna njihove dugovečnosti i mladolikosti?

 

pirinač

pirinač
Foto: Profimedia

 

Japanska spisateljica Naomi Morijama autorka je knjige “Japanke ne stare i ne debljaju se” u kojoj su otkrivene tajne dugovečnosti i večne mladolikosti čudesnih Japanki. Žene u Japanu hrane se naročito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija.

Njihova ishrana većinom se sastoji od ribe, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i “anti-age” učinak zbog čega Japanke uvek izgledaju mladoliko. Naomi Morijama u knjizi otkriva 5 tajni Japanki koje se nikada ne debljaju i žive najduže:

1. Žene u Japanu gotovo uvek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilovane ribe, kašike riže, kuvanog povrća, supe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svetu, a čine samo dva posto svetske populacije.

 

pastrmska u sosu

Foto: Profimedia

 

2. Hrana se lagano kuva ili griluje, a umesto hleba Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čine komad ribe, riža, tofu, alge, supa, mladi luk, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.

3. Slatki dezerti su retkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvek je reč o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svesne posledica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.

4. Roditelji uče svoje decu da jedu polako i da cene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune tanjir do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.

SVAKA DEVOJKA SE ZALETI: 5 grešaka zbog kojih nemate savršene obrve!

oprema za vežbanje

Foto: Profimedia

 

5. Telesna vežba je deo dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pešačenju, zaključuje Naomi Morijama u svojoj knjizi.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..