NE ZANEMARUJTE BOL U ŽELUCU! Evo KADA morate hitno da REAGUJETE: Ovi simptomi su veoma OPASNI!

Foto: Profimedia
0 6,531

Saznajte i kada je vreme da potražite pomoć stručnjaka.

O ovome se ne misli, a kamoli govori, ali naš psiholog otkriva JEZIVU ISTINU koja se krije iza incesta u Srbiji

Menstrualni bolovi

Foto: Profimedia

GLEDAJTE U GRUDI: Po obliku ćete moći da provalite SEKSUALNI KARAKTER ŽENE

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu. Razloga zašto do njega dolazi ima mnogo, a bolesti želuca ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog života.

Ovih 5 činjenica o bolu u želucu morate da znate:

1. Boli i zbog stresa

Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim konzumacija alkohola i neadekvatna ishrana. Izbegavajte hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu, kao i konzervanse koji doprinose problemima sa ovim organom.

2. Gastritis je najčešći

Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je zasigurno gastritis. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija helikobakterija.

3. Nadraženi želudac

 

devojku boli stomak

Foto: Profimedia

ZAŠTITITE VAŠEG MALIŠANA: Ovako možete da zaustavite VIRUSE i ojačate IMUNOLOŠKI sistem!

Do dijagnoze “nadraženog želuca” najčešće se dolazi zbog mučnine, osećaja punoće, nadutosti u crevima, gorušice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca lekar će postaviti nakon detaljnih pregleda i analiza koje ipak na kraju ne mogu da otkriju glavni uzrok ovog stanja.

4. Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizovane u gornjem delu probavnog sistema i javljaju se tokom konzumiranja hrane. Najčešće se javlja u srednjim godinama (prosečna starost za dispepsiju je 55 godina) i pogađa podjednako oba pola, s nešto većom učestalošću kod muškaraca. Simptomi su bol, osećaj nelagode, težine i mučnine u želucu.

Savetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomerne telesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane i raspodelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda (jogurt, kefir).

SVAKA DEVOJKA SE ZALETI: 5 grešaka zbog kojih nemate savršene obrve!

devojčicu boli stomak

Foto: Profimedia

 

5. Kada treba potražiti pomoć stručnjaka?

Znak za uzbunu svakako je jak bol u želucu koja se širi u trbušnu duplju uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neodložna.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.