– Reč je o preteranom i upornom suženju očiju, toliko da se suze slivaju niz lice. Ne možemo reći da je to bolest, već je pre u pitanju stanje, odnosno simptom – kaže naša sagovornica.

Uzroci preteranog suženja očiju mogu biti različiti, ali najčešći su blokirani suzni kanali ili prekomerno lučenje suza.

– Epiforа može da se javi kod svakoga, bez obzira na godine, a najčešće je srećemo kod bebа do godinu dana i kod stаrijih od 60 godinа. Može da suzi sаmo jedno oko ili obа, a javlja se zbog iritacije oka šamponom, prašinom, peskom, trepavicom… Uzrok mogu biti i povrede olovkom, noktom, ali i opekotine oka zbog rada s brusilicom bez odgovarajuće zaštitne opreme.

Može da suzi samo jedno ili oba oka
MOŽE DA SUZI SAMO JEDNO ILI OBA OKAFOTO: PROFIMEDIA

Alergijski, virusni i bakterijski konjuktivitisi, kao i upala očnih kapaka, takođe dovode do hiperprodukcije suza.

Često suženje oka može da izazove i nepravilan rast trepavica ili uvrtanje ruba kapka.

– Suženje se javlja i kod sindroma suvog oka, što zvuči kontradiktorno. Međutim, u pitanju je loš kvalitet suznog filma, a upotreba veštačkih suza i gelova može da ublaži ove tegobe. Prašina, dim i hemikalije takođe izazivaju pojačano stvaranje suza.

Na koji način se ovaj problem leči?

– Ako je uzrok suženja nadražaj oka, onda je potrebno prekinuti boravak u zagađenoj sredini ili izlečiti bolesti vežnjače i rožnjače koje izazivaju ove smetnje. Ispiranje suznih kanalića je u nekim slučajevima korisno. Međutim, kod potpunog zastoja prolaska suza najčešće je potrebna operacija – objašnjava doktorka Ranđelović.

Kod novorođenčadi, kaže, membrana u kanalićima pokušava da se probije čvrstim masiranjem unutrašnjeg očnog ugla u smeru nosa.

– Ako ta tehnika ne daje rezultate, onda se pristupa manjem operativnom zahvatu.

Violeta Nedeljković za Blic ženu