OBJAVILA UŽASNE SLIKE SVOG SINA I UPOZORILA OSTALE RODITELJE: Dobio je ovu bolest – vi bar sprečite

Ima samo 11 meseci i premlad je za vakcinisanje.

Mlada majka Kejlej Burki iz Australije podelila je svoju tužnu priču objavljujući fotografiju svog 11-mesečog sina Elijaha koji je dobio vodene kozice (varičele) i celo telo mu je bilo prekriveno krastama i plikovima. Elijah je bio premlad da bi primio vakcinu, pa je završio u bolnici.

Majka objašnjava da su ona i njena 3-godišnja čerka Kaliah već imale bolest, ali je trajala kratko i bez većih posledica. One su sada otporne na virus.

U naseljenim krajevima, vodene kozice su endemska bolest, koja najčešće zahvata decu od dve do osam godina. Izvor zaraze je bolesnik sa virusom varičele ili herpes zaosterom. Prenosi se kapljučnim putem, a oboleli je zarazan dan-dva pre pojave osipa, i to traje dok se zadnje rane potpuno ne spadnu, obično tri do sedam dana od pojave osipa.

Gotovo 90 – 95 odsto populacije preboli vodene kozice do odrasle dobi, postižući tako doživotnu imunost. Deca majki koje su stekle otpornost prema varičeli, ne obolijevaju od te bolesti u prva tri meseca života, jer su zaštićena u trudnoći prenesenim protivtelima. Nasuprot tome, infekcija trudnice izaziva bolest i majke i deteta, što može završiti teškim i fatalnim posledicama za dete.

Kejlej je sinčića hospitalizovala kada je prestao da pije tečnost, a kozice se prenele na grlo, zbog čega nije mogao da guta.

Još uvek se nalazi u bolnici, a kako lekari objašnjavaju biće potrebno oko dve nedelje do potpunog oporavka.

SD

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije