OBJAVILA UŽASNE SLIKE SVOG SINA I UPOZORILA OSTALE RODITELJE: Dobio je ovu bolest – vi bar sprečite

Ima samo 11 meseci i premlad je za vakcinisanje.

Mlada majka Kejlej Burki iz Australije podelila je svoju tužnu priču objavljujući fotografiju svog 11-mesečog sina Elijaha koji je dobio vodene kozice (varičele) i celo telo mu je bilo prekriveno krastama i plikovima. Elijah je bio premlad da bi primio vakcinu, pa je završio u bolnici.

Majka objašnjava da su ona i njena 3-godišnja čerka Kaliah već imale bolest, ali je trajala kratko i bez većih posledica. One su sada otporne na virus.

U naseljenim krajevima, vodene kozice su endemska bolest, koja najčešće zahvata decu od dve do osam godina. Izvor zaraze je bolesnik sa virusom varičele ili herpes zaosterom. Prenosi se kapljučnim putem, a oboleli je zarazan dan-dva pre pojave osipa, i to traje dok se zadnje rane potpuno ne spadnu, obično tri do sedam dana od pojave osipa.

Gotovo 90 – 95 odsto populacije preboli vodene kozice do odrasle dobi, postižući tako doživotnu imunost. Deca majki koje su stekle otpornost prema varičeli, ne obolijevaju od te bolesti u prva tri meseca života, jer su zaštićena u trudnoći prenesenim protivtelima. Nasuprot tome, infekcija trudnice izaziva bolest i majke i deteta, što može završiti teškim i fatalnim posledicama za dete.

Kejlej je sinčića hospitalizovala kada je prestao da pije tečnost, a kozice se prenele na grlo, zbog čega nije mogao da guta.

Još uvek se nalazi u bolnici, a kako lekari objašnjavaju biće potrebno oko dve nedelje do potpunog oporavka.

SD

Komentara
Očitavanje..